Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Má to promyšlené, ale mluví opravdu špatně.“ Příští ministr Válek budí rozpaky i mezi kolegy

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek si zatím nepočíná příliš přesvědčivě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek si zatím nepočíná příliš přesvědčivě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Klíčové ministerstvo zdravotnictví povede v nové vládě Vlastimil Válek (TOP 09). Zatím však veřejnosti nepředstavil jasné návrhy, jak chce bojovat s covidem. Jeho komunikace je navíc podle odborníků i zástupců příští vládní koalice rozpačitá a málo profesionální.

K předávání moci po říjnových sněmovních volbách dochází v situaci, kdy Česká republika čelí další masivní vlně pandemie. Země se potýká s vysokými přírůstky prokázaných pozitivních případů, sílí také nápor na nemocnice.

Souběh další vlny covidu s formováním budoucí koalice přináší výrazné tenze. Na jedné straně stojí Babišova vláda. Ta je sice v demisi, stále ale pod sebou má exekutivu a všechny dostupné nástroje, jak neblahou situaci řešit. Na druhé straně je budoucí kabinet Petra Fialy, který se dostává pod veřejný tlak. A to dokonce předtím, než byl jmenován.

Část společnosti i odborníků jej kritizuje kvůli chybějícímu konkrétnímu plánu na řešení současného stavu. Například v programové části koaliční smlouvy není téma covidu vůbec popsáno.

Do hledáčku se dostává zejména kandidát na ministra zdravotnictví. Pravidelně se do něj trefují dosluhující premiér i Adam Vojtěch (za ANO), od nějž jeho nástupce převezme resort v nezáviděníhodné situaci. Válek si v roli aspiranta na klíčový a sledovaný vládní post podle Alžběty Králové z Institutu politického marketingu nevede příliš dobře.

„Vlastimil Válek zatím působí rozpačitě. Po volbách se s ním automaticky počítalo jako s jasným kandidátem na ministra zdravotnictví. Po jeho několika mediálních výstupech ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Vláda Petra Fialy

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější