Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová opatření jsou správná. Bez uzavírek se ale možná neobejdeme, říká biochemik

Biochemik Jan Trnka, 3. lékařská fakulta UK Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Biochemik Jan Trnka, 3. lékařská fakulta UK Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Neočkovaní od příštího týdne nebudou mít přístup do restaurací a na další místa. Kromě toho se obnoví plošné testování ve školách a ve firmách. „Je to rozumné řešení. Ale nejsem si jist, zda budou tato opatření stačit,“ říká v rozhovoru biochemik Jan Trnka.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Budou stačit opatření, která dnes oznámila vláda?
  • Hrozí celkový lockdown?
  • Jaká plošná opatření by měla smysl?

Co říkáte na opatření, která dnes oznámila vláda?

Je docela zásadní, že k původně oznámeným pouhým restrikcím neočkovaných přidala vláda ještě plošné testování ve školách a ve firmách. Což je velký posun, po plošném testování volali odborníci už dlouho. Problém vidím v tom, že ve firmách budou uznávány i samotesty, což mohou pracovníci různě obcházet. Ale obecně jsou aktuální rozhodnutí vlády krok správným směrem. Jestli to bude stačit k zastavení současné vlny, si nejsem jistý. Každopádně to, co nyní vláda oznámila, je zatím nejrozumnější sada řešení, kterou v poslední době představila.

Budou tato opatření stačit? Neskončí Česko nakonec stejně v lockdownu, jak předpovídají epidemiologové Rastislav Maďar nebo Roman Prymula?

Nedá se to vyloučit. Rakousko i některé spolkové země Německa už zvažují celostátní uzávěry. Nová opatření začnou u nás platit až od pondělí. Jelikož budou zaměstnanci mít týden na to, aby se otestovali, bude trvat ještě nějakých deset až 14 dnů, než se efekt současných opatření pořádně projeví

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější