Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentovi neustoupíme, musí respektovat ústavu, zní z pětikoalice k Zemanovu „vetu“ ministra

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Budoucí vláda pod vedením premiéra Petra Fialy (ODS) odmítá prezidentem avizované „veto“ vůči jednomu z ministerských kandidátů. Zástupci pětikoalice shodně říkají, že Miloši Zemanovi neustoupí a budou stát za všemi nominandy. „Zákony platí pro všechny,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Bližší kroky ale sdělit nechtějí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Že se k jednomu z ministerských kandidátů chystá uplatnit „veto“, řekl Zeman ve středečním rozhovoru pro TV Nova. Mimochodem – šlo o první televizní interview po 38 dnech hospitalizace.

„Budu tolerantní, velmi pravděpodobně svoje veto vztáhnu pouze k jedné jediné osobě,“ prohlásil prezident. Podezření, že resortu, který mají řídit, nerozumí, má podle svých slov u více kandidátů z celkem osmnácti jmen, které mu designovaný premiér Fiala přinesl do Ústřední vojenské nemocnice, „vetovat“ se ale rozhodl jen jednoho z nich.

„Nebude to žádná personální averze, protože já jsem toho člověka v životě neviděl, ale budu mít důvody, které premiéru Fialovi řeknu, a přes které nepojede vlak,“ dodala hlava státu.

Ústava však nic jako prezidentské

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější