Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soudy musí hájit právní principy, ale nesmí diktovat zdravotní politiku. I omezení osobní svobody může mít opodstatnění

Polemika: Může stát omezit v případě mimořádných situací, jako je covidová pandemie, individuální práva občanů? A i třeba jen některých, tedy těch, kteří například nejsou očkováni? Jeden ze dvou pohledů sepsal profesor práva. Na oponentní názor najdete odkaz v šedém rámečku níže.

Paní učitelka vysvětlovala své rozhodnutí nenechat se očkovat proti covidu svobodou a nedotknutelností vlastní osoby, přestože věděla, že očkováním se snižuje riziko onemocnění i nákazy druhých. Onemocněla a současně roznesla virus v mateřské školce, kde se většina dětí sice rychle uzdravila, ale jedna holčička zemřela.

Ošetřovatel odmítající očkování nakazil v domově důchodců více osob, z nichž někteří z těch, kterým bylo přes osmdesát let, zemřeli, i když byli všichni očkováni. Také on věděl, že očkování nechrání před nákazou stoprocentně a u velmi staré populace se riziko úmrtí vakcínou sice podstatně snižuje, ale nelze ho vyloučit.

První případ je statisticky a medicínsky ojedinělý, ale myslitelný, zatímco druhý případ představuje značné riziko, na které stále více zemí reaguje zaváděním očkovací povinnosti pro zdravotníky, pečovatele a další profese. Tato úvodní kazuistika však nechce prohlubovat již tak obrovské intelektuální a emocionální příkopy mezi stoupenci a odpůrci očkování proti covidu, protože i toto samotné dělení jsou zavádějící. Jejím cílem je ukázat, jak z obecných a abstraktních pojmů, jako je svoboda, diskriminace nebo totalita, vznikají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polemika

Život za covidu

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější