Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman odmítá jmenovat jednoho navrženého ministra. Podpořil zpřísnění opatření proti covidu

Prezident Miloš Zeman 17. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze poskytl rozhovor televizi Nova. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman 17. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze poskytl rozhovor televizi Nova. Foto: ČTK

Jeden z ministrů, které dnes budoucí premiér Petr Fiala představil prezidentovi Miloši Zemanovi, bude čelit snaze hlavy státu, aby ho lídr Spolu obětoval. Zeman mluvil o vetu, přes které „nejede vlak“. Prezident takovou ústavní možnost nemá, v jeho prospěch ale může hrát čas.

V prvním televizním rozhovoru, který prezident absolvoval od své hospitalizace 10. října, působil Miloš Zeman obdobně jako při jiných dřívějších vystoupeních. S ohledem na zprávy z úvodu jeho hospitalizace se tedy jeho stav – samozřejmě během trvalé špičkové péče – podle všeho zlepšil.

Zeman předpokládá, že bude během několika dnů propuštěn z nemocnice, odjede do svého oblíbeného sídla v Lánech a tam bude přijímat kandidáty na ministry. Už během dne Petr Fiala (ODS) po setkání s prezidentem řekl, že by měl být jmenovaný premiérem příští pátek právě na zámku v Lánech.

Fiala nicméně interpretoval Zemanovu pozici výrazně mírněji, než jak o ní promluvil prezident pro televizi Nova. Řekl, že jedno jméno prezident „považoval za problematické a měl na jeho adresu nějaké výtky“.

Zeman, hovořící bez respirátoru a s trikolorou na klopě, řekl, že u některých ministrů má

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější