Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nešťastné výroky, absurdní vysvětlení. Babiš i ministři kritizují Novákovou za slova o drahých datech

Marta Nováková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Marta Nováková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) mnohé překvapila, když oznámila, že za drahá data si mohou Češi sami kvůli tomu, že jsou často na Wi-Fi, a proto nenechají operátory vydělat. S jejím výrokem nesouhlasí premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pak její slova označil za absurdní. Pochopení pro Novákovou má jen její předchůdce Jan Mládek (ČSSD), kterého výroky kolem operátorů nakonec stály funkci.

Nováková v pořadu České televize 168 hodin řekla: „Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte: vezmete mobil, nepřipojíte se na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější. My potřebujeme změnit klima ve společnosti také k tomu, aby lidé ta data chtěli používat.“

Zdroj z ministerstva průmyslu Deníku N sdělil, že Nováková už se kvůli drahým datům sešla s operátory a poslechla si jejich vysvětlení. Je tedy možné, že převzala jejich argumenty.

Předseda vlády Andrej Babiš přitom 14. února v komentáři v MF Dnes slíbil, že se chce na zlevňování dat zaměřit. Data v Česku podle něj zlevňují nejrychleji v Evropské unii, přesto stále máme rezervy. „Je totiž bohužel fakt, že ceny jsou u nás vysoké a datové limity malé. Uživatelé se pak bojí používat internet a často kvůli tomu nevyčerpávají ani svůj limit, který si zaplatili. Jsou to vyhozené peníze. Také proto se naše vláda chce zasadit o to, aby se i v Česku ‚datovalo‘ mnohem levněji,“ uvedl Babiš. Dodal, že nevidí žádný důvod, aby lidé v Česku platili za data více než jinde.

Zřejmě i proto nyní s Novákovou Babiš nesouhlasí. „Výrokům paní ministryně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější