Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Služby a hromadné akce budou od pondělí pro neočkované zapovězeny. Babiš ohlásil zpřísnění opatření

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Den poté, co byl v Česku potvrzen rekordní počet případů nákazy koronavirem, ohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) zpřísnění opatření. Od pondělí 22. listopadu bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model opatření, který postihne hlavně neočkované. Ti přijdou o možnost prokázat se například při návštěvě restaurace negativním testem. Opatření se dotkne 2,5 až 2,8 milionu lidí, upřesnilo odpoledne ministerstvo zdravotnictví.

V praxi by opatření měla omezovat možnosti neočkovaných občanů. Přístup k službám a hromadným akcím budou mít pouze lidé, kteří jsou očkovaní, nebo také občané, kteří doloží, že již covid překonali. Vláda o těchto krocích podle Babiše rozhodne na svém zítřejším jednání.

„Vypadá to, že všechna opatření, která jsme doposud měli, nejsou dostatečná. Dnes večer bude porada ministrů. Většina vlády se přiklání k tomu, že zavedeme bavorský model,“ řekl premiér Babiš v ČT.

Opatření budou zavedena z neděle na pondělí. „Služby a hromadné akce budou jen pro očkované a lidi, co koronavirus prodělali,“ řekl Babiš. „Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid,“ dodal. Podle premiéra je očkování jediné řešení.

Vyhlášení nouzového stavu zatím podle Babiše není na stole. Ten by byl nutný, kdyby se přešlo na rakouský model. „Pro bavorský není nutný,“ míní Babiš.

„Ruší se úplně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější