Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žádný profesor v Česku o titul nepřišel, zákon zmiňuje pouze docenty. Kovářův případ by musel řešit prezident, říká právník

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (vpravo) s tehdejším prorektorem Martinem Kovářem. Foto: Univerzita Karlova
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (vpravo) s tehdejším prorektorem Martinem Kovářem. Foto: Univerzita Karlova

Plagiátorská kauza profesora Martina Kováře může posloužit jako precedens. V Česku totiž ještě nikdy nebyl odebrán titul docenta a profesora. Právě ty bývalý prorektor Univerzity Karlovy získal podle etické komise neoprávněně.

Martin Kovář, profesor a bývalý prorektor Univerzity Karlovy, se dopustil plagiátorství. Etická komise Filozofické fakulty současně uvedla, že práce sloužily jako podklad pro habilitační a jmenovací řízení, a tak tituly docenta a profesora získal neoprávněně. „Obě tato řízení je tak možné napadnout, a to zejména ve vztahu k závěru stanoviska hodnotící komise a jejího následujícího schválení,“ uvedla doslova.

„V novodobé historii jsem se nesetkal s precedentem, že by byl někomu odebrán titul docenta či profesora,“ uvedl pro Deník N Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. K takovému případu u nás nedošlo ani podle ministerstva školství.

Případ Kovářova údajného plagiátorství se tak možná stane bezprecedentním případem: zákon o vysokých školách totiž možnost vyslovit neplatnost

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podezření z plagiátu na UK

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější