Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Zima, tma a smrt. Uprchlíci na hranici Běloruska s Polskem překonávají prales i močály

Syrští uprchlíci byli po náročném pochodu na bělorusko-polské hranici zcela vyčerpaní. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Syrští uprchlíci byli po náročném pochodu na bělorusko-polské hranici zcela vyčerpaní. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

K polské hranici již několik měsíců míří z Běloruska davy uprchlíků. Na místě byla naše reportérka Petra Procházková a fotograf Gabriel Kuchta.

Migrační krize na hranicích mezi Běloruskem a státy EU Polskem a Litvou začala v létě. Minsk tehdy organizoval lety z Asie, odkud oficiální běloruské turistické agentury za úplatu přivážely migranty a dopravovaly je až na hranici, kterou je nabádaly překročit a zkusit tak štěstí v Evropě.

Dnes je podle náměstka polského ministra zahraničí pro Afriku a Blízký východ Pavla Jablonského v improvizovaných táborech na běloruské straně namačkáno asi pět tisíc migrantů. V běloruském vnitrozemí, především v hlavním městě, jich podle Jablonského čeká ještě asi 15 tisíc.

V těsném sousedství ostnatého drátu mnozí nevydrží a vydají se na riskantní cestu na západ začínající překonáním jeho ostrých klubek nebo močálů v Bělověžském pralese.

Kádir a Loas, bratři ze syrského Homsu. Místo, kde dva migranty našli dobrovolníci z polské skupiny Fundacja Ocalenie (Nadace spása), je jen pár metrů od silnice. V lese čekali pět dnů. Jídlo i voda jim došly už na cestě přes hranici. Když jsme je v lese s polskými dobrovolníky objevili, jejich tělesná teplota klesla pod 36 stupňů Celsia. Museli urazit 40 až 50 kilometrů, než jim došly síly.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější