Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Živě: Oslava 17. listopadu v Praze vrcholí na Václavském náměstí, na pódiu byl i Havlův hologram

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Sledujeme: 17. listopad

„Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) připravil zákon o snížení důchodů komunistickým prominentům a následně zaměstnanci ÚSTR připravili seznam osob, u nichž dojde ke snížení důchodů. A stejně tak je ÚSTR připraven podílet se ve spolupráci s MPSV na narovnání důchodů disidentům a jejich rodinným příslušníkům,“ stojí v dnešním vyjádření. ÚSTR uvedl, že „historickou křivdu“ u nízkých disidentských penzí je nutné napravit. „Chápeme rozhořčení disidentů a sdílíme je, pokládáme za smutné, že 34 let po listopadu 1989 není tato křivda napravena,“ uvedl ústav.

Proč nedosahují disidenti důstojných důchodů?

Za malými důchody odpůrců a odpůrkyň komunistického režimu bývá věznění, vynucená emigrace či nemožnost pracovat. Nemohli tak dostatečně dlouho platit odvody. Mnoho lidí také nesmělo působit ve své profesi a smělo vykonávat jen pomocné práce s malým výdělkem, který se pak promítl do nízké penze. Příplatky k důchodu pro odbojáře všichni nezískali.

Gruntorád uvedl, že loni spolu s dalšími disidenty a disidentkami kvůli tomu poslal dopis premiérovi Petru Fialovi (ODS). Získali odpověď, že mohou žádat o takzvané odstranění tvrdosti zákona, tedy o zmírnění podmínek a dopočítání penze. Jeden z disidentů žádost podal. Jurečka ji zamítl. V sobotu před dvěma dny ministr po zahájení Gruntorádovy hladovky oznámil, že Česká správa sociálního zabezpečení disidentské penze znovu prověří a s posuzováním začne hned po víkendu.

Vedení ÚSTR se Jurečky zastalo

Na jaře šéf resortu novinářům řekl, že jeho ministerstvo řešení chystá. Šéf ministerského odboru sociálního pojištění Tomáš Machanec tehdy uvedl, že by se na něm měl podílet ÚSTR, který by mohl disidentům a disidentkám vydávat osvědčení. O úpravě penze by při zmírnění tvrdosti zákona pak rozhodovala sociální správa. Dostala by od ministerstva návod postupu.

Vedení ÚSTR se dnes Jurečky zastalo. „Mrzí nás, že je odpovědnost přesouvána na současného vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí, který se problematikou dlouhodobě zabývá a skutečně ji řeší,“ uvedl ústav ve vyjádření.

Poslanec ODS a někdejší ředitel ÚSTR Pavel Žáček na síti X uvedl, že také podporuje narovnání nízkých disidentských důchodů. Podle něj není problém v ministrovi, ale v „zavedeném úředním šimlu“ sociální správy. (ČTK)

Policejní mluvčí Jan Daněk ČTK už v pátek řekl, že policie svůj odhad počtu účastníků nebude zveřejňovat.

Podle pořadatelů byly nejnavštěvovanější částí programu Modlitba pro Martu, živě nahrávané podcasty a debaty a program pro malé i velké návštěvníky. Konkrétně Modlitbu pro Martu, která se stala symbolem sametové revoluce v roce 1989 a v pátek zazněla v 17.11 v podání Hany Holišové, slyšelo v okolí Národní třídy podle odhadů organizátorů 25 000 lidí. Slyšet ji ale mohli i lidé ve více než třicítce měst a obcí, a to rovněž naživo či z městských či obecních informačních systémů. Zapojil se také nespočet celostátních a regionálních rádií, která v 17.11 nasadila skladbu do svého vysílání, uvedl Cieslar.

Během oslav po Národní třídě po celý den proudily davy lidí, pro které iniciativa Díky, že můžem připravila v rámci pouliční slavnosti Korzo Národní bohatý program. Na své si přišli pamětníci, ale i mladší generace či děti. Vzhledem k nízkým teplotám mnozí uvítali stánky nabízející svařené víno, čaj nebo kávu.

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí začal v 16.30. Pětihodinový program měl letos jako ústřední téma vzájemný vztah mezi přírodou, člověkem a stroji. Postupně se na pódiu vystřídalo 16 hudebních interpretů a 18 řečníků. Program organizátoři živě streamovali na sociálních sítích.

Koncert se koná od roku 2016. Je součástí platformy Festival svobody, ke které se každý rok připojují také regionální organizátoři, ať už jako občanské iniciativy, nebo jednotlivci. (ČTK)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

17. listopad

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější