Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bavorský, rakouský nebo jiný model? Vláda to řešila tři hodiny, teď mají na variantách pracovat právníci

Rakousko zavedlo tzv. hybridní lockdown pro neočkované. Čeští ministři se na vládě údajně několik hodin přeli, jaký model by fungoval v Česku. Ilustrační foto: Guo Čen, Sin-chua / ČTK
Rakousko zavedlo tzv. hybridní lockdown pro neočkované. Čeští ministři se na vládě údajně několik hodin přeli, jaký model by fungoval v Česku. Ilustrační foto: Guo Čen, Sin-chua / ČTK

Po včerejším jednání vlády v demisi vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že se kabinet na zpřísnění opatření proti covidu-19 neshodl a musí se sejít znovu ve čtvrtek. Podle informací Deníku N se ministři přeli hlavně o to, zda navrhovaná řešení, mezi kterými údajně větší část členů vlády upřednostňovala tzv. bavorský model, budou dostatečná, bude je možné vymáhat a zda jsou vůbec v této chvíli legislativně možná. Ještě dnes by přitom právníci ministerstva zdravotnictví měli připravit detaily různých variant.

V rámci zmíněného bavorského modelu by se už lidé nemohli prokazovat žádnými negativními testy na covid-19.

„Nehledejte za tím nic zásadního, pouze reflektujeme stav a kroky okolních zemí, zejména včerejší rozhodnutí Bavorska. Diskutovaly se režimy sousedních zemí,“ napsal na dotaz Deníku N po důvodu délky jednání jeden z členů vlády.

Ministři se podle zdroje Deníku N seznámeného s okolnostmi zasedání bavili hlavně o tom, zda jsou navrhovaná opatření, se kterými přišel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), dostatečná a zda je bude možné v Česku kontrolovat a vymáhat. Shodli se údajně na tom, že lokální opatření nedávají žádný smysl.

„V jednu chvíli vicepremiér (z ČSSD Jan) Hamáček navrhoval uzavření

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější