Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme z jiného těsta než Babiš. Odpovědnost za současné problémy má jeho vláda, říká Pekarová Adamová

Nová šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Nová šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nepřišli jsme vládnout, ale spravovat Českou republiku, říká nově zvolená předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V zasedací místnosti její nové kanceláře jsme první novinářskou návštěvou. Debatě o budoucnosti Spolu, vládních plánech na zvládnutí epidemie i specifikách ženského vedení dolní komory přihlíží portréty několika nejvyšších zemských maršálků.

Co se v rozhovoru dočtete:

  • Co nastupující vláda plánuje podniknout ohledně covidu.
  • Jak se chce Markéta Pekarová Adamová zhostit role šéfky Sněmovny.
  • Jak se staví k další spolupráci trojkoalice i k výběru nástupce Miloše Zemana.

„Máme na mnoho věcí rozdílné názory, ale budeme si s tím muset poradit. Protože máme společný cíl – dostat z vlády Andreje Babiše.“ To jste řekla ve Studiu N ještě před volbami. Co je pro pětikoalici společným cílem teď?

Dát zemi do pořádku po Babišově pustošivém vládnutí. Tato země není v dobré kondici, což pociťují občané dnes a denně na vlastní kůži. Ať už jde o zdražování, nebo epidemii, která je znovu v rozpuku. To musí nová vláda, až vznikne, začít ihned řešit.

Ona ale ještě není, i když se to Andrej Babiš a jeho ministři urputně snaží na novou vládu přehodit. Je fér říct, že i když je Babiš v demisi, je to jediná vláda, kterou máme, která má zodpovědnost a musí zásadní problémy řešit.

Mluvíte o epidemii, zdražování. Tohle jsou věci, které vás mají semknout?

Už před volbami nás spojovalo, že chceme řešit nikoli své vlastní zájmy jako Andrej Babiš. Řešil své kauzy, beztrestnost a byznys. My máme zájem řešit veřejné záležitosti. Může to znít banálně, jako samozřejmost, ale zejména díky minulé zkušenosti vidíme, že to běžné není.

Troufnu si říci, že všech pět stran budoucí koalice má smysl pro to, že od voličů dostaly zemi do správy. Nepřišli jsme vládnout, ale spravovat Českou republiku.

Vedle témat, o kterých jste mluvila, je tady krize důvěry ve vládnutí. Jak se s ní chcete vyrovnat?

Naprosto souhlasím, že krize důvěry ve stát i politiku je velkým problémem. Lidé například nevěří v důležitost a smysluplnost vládních opatření. Bude trvat nějaký čas, než se to dá do pořádku.

Myslím, že k tomu může napomoci pouze férová a otevřená komunikace. Musíme umět jako politici přiznat chyby, nesmíme naopak zavírat oči před nedodržováním opatření, pokud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější