Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jen se krmím prášky a rok a půl čekám.“ Tisíce lidí netuší, kdy se dočkají odložené operace

Příští rok na jaře? V létě? Pacienti nevědí, kdy se dočkají operace. Ilustrační foto: Sharon McCutcheon, Unsplash
Příští rok na jaře? V létě? Pacienti nevědí, kdy se dočkají operace. Ilustrační foto: Sharon McCutcheon, Unsplash

Rozjetá pandemie opět nutí nemocnice upozaďovat plánovanou péči a věnovat síly i lůžka přívalu pacientů s koronavirem. Doma přitom čekají odhadem tisíce lidí, kterým zdravotníci – často i opakovaně – odložili operace. Nezbývá jim než zůstat trpěliví a bolest tišit léky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

540. Tolik dnů strávil za poslední dva roky Rudolf Jurga na nemocenské.

800. Tolik metrů to má ze svého domu do centra Sušice a dokáže je ujít jen jednou. Na zpáteční cestu už potřebuje auto a léky proti bolesti.

0. Tolik termínů na dlouho odkládanou operaci teď má a další jsou v nedohlednu.

Problémy jednapadesátiletého strojaře začaly v roce 2013 úrazem kolena a eskalovaly loni v dubnu, kdy mu v tomto kloubu „cosi prasklo“. Zdravotní trable se však přihodily v nejhorší možnou dobu – s nástupem koronaviru.

Jurga tak od té doby čeká na operaci. Termín se v situaci, kdy nemocnice na střídačku omezují plánované zákroky a dohánějí ty zpožděné akutní, hledal těžko. „Rok a půl jsem byl doma ve stavu půjdu–nepůjdu a jenom se krmím prášky,“ popisuje svou situaci.

Nedávno vyčerpal maximální počet dnů na prodloužené nemocenské (zmíněných 540), proto se v listopadu musel vrátit do práce. Pracuje s vrtačkou na železo a neobejde se bez ortézy. Ještě před pár dny se přitom zdálo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější