Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Co bychom byli rádi, kdybyste si povídali o Deníku N

Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.
Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.

Velké odhalení Deníku N, ze kterého nebude mít radost Jaromír Soukup. Už proto, že se jím začala zabývat policejní jednotka specializující se na organizovaný zločin. Absurdní výrok ministryně nominované za hnutí ANO. A rozpadající se nemocnice, která léčí 600 tisíc lidí ročně. Pondělními články se probral Pavel Tomášek.

Co bych si přál, aby si naši čtenáři a předplatitelé pomysleli a pak i povídali druhým (zatím nečtenářům a nepředplatitelům) o Deníku N?

Že přináší fakta. Nezpochybnitelná, protože do důsledků ověřená. Exkluzivní, tedy ta, jaká nikdo jiný není schopný zjistit. Důležitá, jelikož odhalující vlivné lidi, kteří se hodlají chopit politické moci nebo ji už mají. Takovými fakty je skrznaskrz prošpikována zpráva Elišky Hradilkové Bártové o kyperské firmě Jaromíra Soukupa, přes kterou jeho tirádám navzdory proteklo kolem půl miliardy korun. (Tři na sobě nezávislé zdroje z policie a justice následně redakci potvrdily, že Soukupovými transakcemi se již začala zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu.)

Že kontroluje politiky. Že když ti řeknou nějakou hloupost, že jim to nenechá projít. A vysvětlí srozumitelně a jasně, v čem se politik zásadně mýlí. Jako to udělal Petr Koubský v reakci na výrok ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové, že mobilní data jsou v Česku drahá, protože je málo používáme. (Do ministryně Novákové se s denním zpožděním pustili politici napříč vládní koalicí.)

Že přináší pozitivní příklady a ukazuje, jak věci, které z nějakých důvodů nejdou u nás, v zahraničí fungují, jak, proč a k čemu to vede. Ve věci v Česku drahých mobilních dat to ve svém textu krásně předvedla naše zpravodajka ve Spojených státech Jana Ciglerová.

Že se důsledně drží kauz, se kterými přišel, a nepouští je ze zřetele. Tak jako v případě změny ve vedení pražské muslimské obce. Psali jsme o ní ještě předtím, než k ní došlo, s odkazem na obavu, kterou v té souvislosti měly služby starající se o bezpečnost Česka. Dnes, kdy je rozhodnuto, příběh prozatím „dopovídáme“ rozhovorem s novým šéfem obce, advokátem Leonidem Kušnarenkem. Vedli ho Petra Procházková a Lukáš Prchal.

Že se důsledně a systematicky věnuje situaci v českém zdravotnictví. Dnes například v reportáži z pražské Nemocnice Na Bulovce, kde ročně ošetří 600 tisíc pacientů, leckde v podmínkách, které už s důstojností nemají mnoho společného.

Že sice staví na zpravodajství a politice, ale píše také zajímavě a dobře o kultuře, ve které nepomíjí tak důležité události, jako je Berlinale, a aktuálně i v souvislostech o sportu, ať už jde o českou fotbalovou ligu, nebo téma, jak by se čeští sportovci vystupující v zahraničí měli nazývat.

Že umíme nabídnout nejen dobré články, ale i hezké obrázky. Že všude tam, kde fotka může vypovědět víc než slova, nabídneme obrazovou reportáž. Jako například v případě materiálu, který nachystali Eva Mošpanová a Gabriel Kuchta a který vás nechá nahlédnout do útrob třípatrové podzemní nemocnice v areálu Bulovky, nachystané pro případ velkého neštěstí. Nahlédněte, jak to vypadá v místech za touto mříží, kde je normálně zakázáno fotografovat…

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nejsmutnější zprávou dne je ta o úmrtí Stanislava Miloty, vynikajícího českého filmového kameramana a statečného muže, který podepsal Chartu 77 a v roce 1989 se stal jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Havla. Deník N chystá osobní vzpomínku na Milotu, jehož životní partnerkou byla herečka Vlasta Chramostová. Píše ji Jan Urban, který se s Milotou velmi dobře znal.

Slováci si tento týden připomenou rok od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Ve spolupráci s Pavlou Holcovou z Investigace.cz, která s Kuciakem spolupracovala, vám nabídneme sérii článků mapující působení mafie na Slovensku i stav vyšetřování vraždy. První článek si můžete přečíst zde.

Zítra v tištěném Deníku N:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější