Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Utopil se na hranici EU. Matka se se synem loučila online. Reportáž z pohřbu na polské hranici

Ahmada pohřbili muslimové z východního Polska. Na pohřeb mu přišlo i padesát novinářů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ahmada pohřbili muslimové z východního Polska. Na pohřeb mu přišlo i padesát novinářů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ahmad al-Hasan se narodil 25. srpna 2002 v syrském Homsu. 19. října 2021 jeho tělo našli o 3422 kilometrů dál. Chtěl překonat bělorusko-polskou hranici směrem do EU, ale neuměl plavat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jeden bratr měl hlavu v dlaních, druhý neřekl po celou dobu obřadu ani slovo.

Je jich sedm bratrů. Vlastně bylo jich sedm. Teď zůstalo naživu šest z nich. Nejmladší Ahmad se v polovině října při pokusu překonat řeku Bug nedaleko polské vesnice Woroblin na hranici Běloruska s Polskem utopil.

Ze Sýrie jeho rodina utekla před Asadovým režimem do Jordánska. Skončila v uprchlickém táboře. Otec zemřel, bratři dospěli a jeden po druhém se pokoušeli zbavit se stigmatu utečence. Nehodlali strávit zbytek života jako vyhnanci, nechtěli se už mýt ve společných sprchách a děti posílat do vojenského stanu imitujícího školu.

Nejmladší Ahmad zůstal s matkou. Začal v Jordánsku studovat. Letos v létě mu došla trpělivost.

S kamarádem se vydali na cestu. Sháněli informace, kudy je nejlepší dostat se tam, kde by mohli dostudovat, najít si práci, pozvat mámu, žít lepší život než jejich rodiče.

Tehdy se otevřela

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Evropská unie

Migrace a uprchlíci

Polsko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější