Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klimatický debakl Kodaně a pozoruhodný dánský comeback ukazují cestu z krize

Základem dánského přístupu je nesmlouvavý a typicky severský pragmatismus. Foto: Max Adulyanukosol
Základem dánského přístupu je nesmlouvavý a typicky severský pragmatismus. Foto: Max Adulyanukosol

Komentář Fabrizia Tassinariho: Dánsko ukazuje, jak může spolupráce mezi vládami a občanskou společností vytyčit cestu k udržitelnosti.

Dějiště: Bella Center, konferenční centrum na předměstí Kodaně, před 12 lety. Je mrazivý prosincový večer roku 2009. Summit OSN o změně klimatu má zakrátko se vší parádou krachnout.

Ono setkání se toho večera vůbec nemělo konat: indický premiér již oznámil, že kvůli blížící se sněhové bouři odjíždí na letiště. Ale přesto tam byl, hluboce zabraný do hovoru s vedoucími představiteli Číny, Brazílie a Jihoafrické republiky. Americký prezident Barack Obama nakoukl dovnitř a položil nevinnou otázku: „Jste na mě připraveni?“ U stolu nebylo místo, vzpomíná reportér Financial Times, a tak se brazilský prezident „uskrovnil a posunul, díky čemuž si Obama mohl přitáhnout židli a posadit se“.

Ať už si pětice lídrů povídala o čemkoli, nezachránilo to bombasticky medializované setkání (kterému se tehdy přezdívalo „Hopenhagen“) před žalostným neúspěchem. Summit COP15 se zhroutil pod tíhou nesmiřitelných názorů na to, jak a zda vůbec vytvořit právně závazný globální rámec pro emise uhlíku. „Kodaň“ se od té doby stala synonymem pro globální klimatické neshody.

Na summit COP26 v Glasgow se už ovšem nedostavili klíčoví představitelé velkoproducentů emisí, jako je ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching. Dánsko však může vyprávět jiný příběh, příběh pozoruhodného návratu, který poukazuje na potřeby a možnosti neukázněného světa.

Po tak potupném konci klimatického summitu by se většina vlád pravděpodobně na nějakou dobu odmlčela. Dánská politika v oblasti klimatu však byla v uplynulém desetiletí ambiciózní a úspěšná. Země nejprve

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější