Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Útlum, nikoliv ukončení spalování uhlí. Konference v Glasgow je pouze jedním z kroků na cestě k odvrácení neudržitelného oteplení

Jedna z hlavních zón konference s ikonickou zeměkoulí, která byla i součástí loga COP26. Komentátoři se shodují, že finální dohoda není tak razantní, jak by bylo potřeba. Foto: Ray Baseley
Jedna z hlavních zón konference s ikonickou zeměkoulí, která byla i součástí loga COP26. Komentátoři se shodují, že finální dohoda není tak razantní, jak by bylo potřeba. Foto: Ray Baseley

Analýza: Klimatická konference v Glasgow nepřinesla zásadní průlom, přesto je posunem kupředu. Jde o první dohodu OSN, která vysloveně plánuje konec uhlí. Ke kýženému omezení průměrného oteplení planety o nejvýše 1,5 °C oproti dobám před průmyslovou revolucí to ale nestačí.

Ostrovní stát Tuvalu ležící na půli cesty mezi Austrálií a Havajskými ostrovy každoročně více a více pohlcuje moře. Hladina se za posledních 28 let zvedá o půl centimetru ročně, což pro devět malých ostrovů s nejvyšším bodem 4,5 metru nad mořem znamená vidinu téměř jistého zániku.

„Doslova se potápíme. Musíme konat hned teď,“ prohlásil naléhavě v pátek v podvečer ve finále čtrnáctidenní klimatické konference tuvalský ministr pro klima Seve Paeniu.

Jeho kolega z vlády, ministr zahraničí Simon Kofe, zase vyslal do světa videozdravici, kde stojí v obleku skoro po pás v moři. V místech, kde dříve bývala pevnina, řečnický pult omývaly vlny. „Otázka klimatu se musí dostat do popředí. Musíme přijmout razantní alternativu dnes, abychom zachránili zítřek,“ prohlásil.

To se však v Glasgow tak docela nestalo. Další z „posledních šancí“ v řadě, jak zabránit klimatické katastrofě, státníci nevyužili naplno. 26. konference OSN, kam se sjeli představitelé států rokovat o možnostech omezení oteplení planety a jeho dopadů, měla skončit v pátek. Závěrečná dohoda ale padla až v sobotních nočních hodinách.

A komentátoři se shodují v tom, že nakonec není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Klimatická krize

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější