Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak si koalice svou váhavostí (možná) zkomplikovala cestu k vládě

Senát (na snímku jeho vedení s předsedou Milošem Vystrčilem uprostřed) se nakonec k celkem logické aktivaci článku 66 neodhodlal. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Senát (na snímku jeho vedení s předsedou Milošem Vystrčilem uprostřed) se nakonec k celkem logické aktivaci článku 66 neodhodlal. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jiřího Pehe: Nová politická většina nezačala po volbách úplně šťastně, když se zapletla – ještě před vznikem vlády – do tanečků okolo možné aktivace článku 66 ústavy, kterým by byl prezident kvůli nezpůsobilosti vykonávat svůj úřad dočasně zbaven výkonu pravomocí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zbavit prezidenta výkonu jeho pravomocí je samozřejmě krok, který vyžaduje důkladné posouzení, a neměl by se používat účelově. V právním státě nesmí v žádném případě aktivace článku 66 posloužit jako náhradní řešení pro případ, že politické strany, které by prezidenta rády ztrestaly za kroky, jež považují za neústavní a ohrožující bezpečnost země, nemají ústavní většiny v obou komorách Parlamentu. Těch je právě zapotřebí ke schválení ústavní žaloby, na jejímž základě může Ústavní soud případně zbavit prezidenta trvale jeho funkce.

Na druhou stranu je článek 66 v ústavě z dobrých důvodů, protože mohou nastat situace, kdy prezident nemůže ze závažných příčin vykonávat svůj úřad. Tím, že výkon prezidentových pravomocí přejde aktivací článku 66 podle klíče v něm popsaného zčásti na premiéra a zčásti na předsedu Sněmovny, se má zabránit tomu, aby se fakticky zastavil chod části státu.

Někteří ústavní právníci mluví o článku 66 jako o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Vláda Petra Fialy

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější