Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš dál ostřeluje Ústavní soud. S původním volebním zákonem by však dopadl hůř

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dosluhující premiér Andrej Babiš si i v rozhovoru pro sobotní Právo našel způsob, jak připomenout roli Ústavního soudu ve změně pravidel pro sněmovní volby. Těsně po vyřčení kritiky, kterou použil od voleb opakovaně, dodal, že „to ale neříká“. Zpochybňováním Ústavního soudu premiér zakrývá fakt, že mu změna volebního systému pomohla.

Premiér se do Ústavního soudu opřel takto: „Mohl bych říkat, že to byl připravený plán od roku 2017, kdy se senátoři domluvili s šéfem Ústavního soudu Rychetským, který změnil volební zákon, aby vyhovoval koalicím. To ale neříkám. Spojilo se proti nám pět stran, které měly podporu médií. Hlavně veřejnoprávních, České televize a Českého rozhlasu,“ uvedl v rozhovoru.

Manévr „to ale neříkám“ je u Babiše v této situaci poměrně nově použitou technikou. Přesně to, co nyní „neříká“ (ale tematizuje a udržuje ve veřejném prostoru), totiž dosud opakovaně a velmi emotivně říkal.

„Byli bychom i vyhráli volby, kdyby tento podvod na voličích nebyl pečlivě připravený (…) už hned po našem vítězství v roce 2017. (…) Pan předseda Rychetský a jeho blízká velká kamarádka paní Wagnerová upekli ten nový volební zákon,“ tvrdil například (video je na stránce pod přepisem, pozn. red.).

To, že Ústavní soud žádný zákon „neupekl“ – protože nic takového udělat nemůže, zákon byl schválen ve Sněmovně i hlasy ANO –, jsme už popsali zde.

Paradoxní navíc je, že podle původních volebních pravidel by výsledek pro Andreje Babiše a hnutí ANO byl ještě horší: do Sněmovny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější