Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Neočkovaným v Česku přituhuje. V čem se pro ně liší podmínky a co se má nově změnit?

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kvůli sílící epidemii chce vláda změnit podmínky pro neočkované. Jaká pro ně nyní platí pravidla? A jak se mají chovat očkovaní, kterým se nákaza také nevyhýbá? Přinášíme odpovědi na základní otázky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jsem neočkovaný. Za jakých podmínek mohu na hromadné akce, jako jsou koncerty, divadelní představení nebo sportovní zápasy?

Lidé bez vakcíny musí mít buď potvrzení o prodělání onemocnění v průběhu uplynulých 180 dnů, nebo negativní test. Zatím mohou předložit výsledky levnějšího antigenního testu (starého nejvýše 24 hodin), PCR testu (starého maximálně 72 hodin), nebo negativní výsledek samotestu absolvovaného na místě.

Vláda chce od 1. prosince uznávat pouze přesnější, ale dražší vyšetření PCR testy. Na pondělním jednání však zatím v této věci nerozhodla.

Musím si jako neočkovaný hradit testy ze svého?

Ano. Výjimka platí pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější