Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Migrantova ilegální cesta přes Bělorusko do EU: Jak jsem se k vám dostal a kolik mě to stálo

V lesích na polsko-běloruské hranici je řada stop, ze kterých lze vyčíst, kdo a proč tudy utíkal k nám, do EU. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
V lesích na polsko-běloruské hranici je řada stop, ze kterých lze vyčíst, kdo a proč tudy utíkal k nám, do EU. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jmenuji se Muhammad Abdul Ali Kádir. Jsem očkovaný vakcínou Pfizer. Nebo na to aspoň mám potvrzení. A před pár dny jsem byl tady v lese, převlékl jsem se do suchého, snědl sušenku, vzpomněl si na sestru, která zůstala doma, a vyšel na cestu. Bál jsem se. Ale oni přijeli. Měl jsem z pekla štěstí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Batůžek je tmavomodrý, džíny světlé, zánovní, tílko klasické bílé, takové, jaké nosili naši spolužáci před 40 lety na tělocvik.

Věci leží rozházené všude kolem a z toho, jak jsou uspořádané, je patrné, že se někdo svlékal ve velkém spěchu. A že tady zanechal i to, co by šlo ještě upotřebit.

Nerozbalenou tyčinku Snickers, fíky zakoupené v Istanbulu, gumové holínky, které vodu nepropustí ani za nic, a neotevřenou konzervu šprotů ve vlastní omáčce.

Procházíme s fotografem lesem, kterým před námi prošli jiní. Mezi nimi i Muhammad (jména z dokladů jsme pozměnili).

Hrabu se ve věcech, které mi nepatří. Prozkoumávám baťůžek lépe. Papírové kapesníky. A v menší přihrádce? Jakési papíry slepené vlhkem dohromady. Opatrně odděluji jednotlivé listy, text je dost rozpitý, ale čitelný.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Blízký východ

Evropská unie

Migrace a uprchlíci

Reportáž

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější