Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Gazprom musí být racionální. Kdyby se proměnil v politickou zbraň, ekonomický přínos by se vypařil, říká analytik Gavor

Jiří Gavor: Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jiří Gavor: Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Krach dodavatele elektřiny a plynu Bohemia Energy jasně ilustruje, jak turbulentní situace na trhu s energiemi panuje. Ceny vzrostly o desítky až stovky procent, což se neprojevuje jen v rozpočtech českých domácností, ale také na geopolitické scéně. Odborník na energetiku ze společnosti ENA Jiří Gavor nicméně upozorňuje, že přílišná panika není namístě. Ceny energií se podle něj mohou vrátit znovu dolů, svoji roli v tom hraje také Rusko. „Gazprom musí jednat hospodářsky racionálně. Kdyby se obrátil v politickou zbraň, jeho ekonomický přínos by se vypařil,“ říká v rozhovoru pro Deník N analytik.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Může běloruský prezident Alexandr Lukašenko určovat tok plynu v Evropě?
  • Co musí Evropa udělat, aby další energetická krize nepřišla?
  • Pomohou Evropě solární panely na střechách domů?
  • Jaký byl majitel Bohemia Energy Písařík byznysmen?

V posledních týdnech nervozita sílila poté, co se zastavoval provoz plynovodu Jamal. Jde z ruské strany o standardní jednání, nebo může jít o nějakou snahu o manipulaci s cenou, jak například v rozhovoru pro Deník N naznačil diplomat Václav Bartuška? Nebo způsob, jak zatlačit na povolení Nord Stream 2 ze strany německých úřadů?

V případě Jamalu je přirozený směr od východu k západu. Takto byl plynovod i navržen. Je to exportní plynovod pro Bělorusko, Polsko a Německo. Nicméně hodil se náramně i nám v roce 2009, kdy došlo k plynárenské krizi a byl přerušený tok přes Ukrajinu. Tehdy jel plynovod Jamal naplno. V té době ještě ani nefungoval Nord Stream 1, takže pro bezpečné zásobování Evropy byl zásadní.

Nyní se situace změnila jak technicky, tak geopoliticky. Ukrajina se stala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Inflace

Rusko

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější