Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak jsem po preventivní prohlídce skončila na operačním sále a proč jsem za to vděčná

Z archivu autorky
Z archivu autorky

S kamarádkami si rády vyprávíme, co všechno jsme zažily na gynekologických prohlídkách, a o tom, jak rozpačité to bylo. Vtipkuji například o tom, jak mi jednou lékař řekl, že mé výsledky jsou „čisté jako oko boží“. Zasmála jsem se a odešla spokojená. Letos to bylo trochu jinak.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když koncem jara pandemie trochu polevila, objednala jsem se ke svému lékaři na preventivní prohlídku s tím, že to bude jen každoroční formalita. Dva týdny po vyšetření mi zavolala zdravotní sestra a doporučila mi, abych se na ambulanci co nejdříve znovu vrátila. Nejlépe hned zítra.

Vyděšená jsem přijela hned ráno. Ale dozvěděla jsem se jen to, že si můj gynekolog zlomil nohu.

Následovalo několik nervydrásajících dní, kdy jsem věděla jen velmi málo (zhoršená cytologie) a měla jsem příliš mnoho prostoru pro představy katastrofických scénářů (zemřu bolestivou smrtí).

Vyhledávala jsem si informace dlouho do noci. Zjistila jsem, že zhoršená cytologie může znamenat počínající rakovinu děložního čípku. Každý rok je tato rakovina diagnostikována u 800–900 Češek. A jedná se o třetí nejčastější nádorové onemocnění žen. V Česku na ni ročně zemře až 40 % diagnostikovaných žen.

Ale také jsem se dozvěděla, že zhoršená cytologie nemusí znamenat nic. Rakovina děložního čípku potřebuje několik let, než se vyvine. A že pravidelné preventivní prohlídky dokážou velmi úspěšně zabránit tomu, aby se ze „špatné cytologie“ stala rakovina.

Operace. Nejlépe co nejdříve

Když jsem se konečně dostala ke svému lékaři, doporučil mi operaci děložního čípku. A to pokud možno co nejdříve, než pandemie na podzim opět zesílí a nemocnice začnou rušit neurgentní zákroky. Tehdy jsem se v jeho ambulanci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější