Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zabil ji, protože byla Židovka. Vraha nemocné babičky uvěznil francouzský soud na doživotí

Plakát „Na památku Mireille Knollové, oběti nenávisti k Židům“, vyvěšený v roce 2018 v Římě. Foto: Jove, Wikimedia Commons, public domain
Plakát „Na památku Mireille Knollové, oběti nenávisti k Židům“, vyvěšený v roce 2018 v Římě. Foto: Jove, Wikimedia Commons, public domain

V dětství přežila Mireille Knollová holokaust, ve stáří už ale útok mladých mužů ve svém sociálním bytě ne. Útočníci ji prý zabili proto, že se domnívali, že jako Židovka doma ukrývá bohatství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na většině škol v 11. pařížském obvodu visí pamětní tabule. Oznamují, že děti, které tam studovaly, deportovali během druhé světové války do koncentračních táborů. „Narodili se totiž jako Židé,“ píše se na nich. Jedním z takových dětí byla i Mireille Knollová, které se ale s matkou podařilo před deportací uprchnout do Portugalska.

Do Francie se později vrátila a žila v sociálním bytě v 11. pařížském obvodu, dokud ji před třemi lety nenapadli dva útočníci, kteří ji brutálně zavraždili.

Soud je ve středu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Francie

Historie

Náboženství

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější