Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš navrhne plošné testy ve školách a restrikce pro neočkované. Nová koalice opatření odmítá

V nemocnicích opět přibývají covidoví pacienti, vláda plánuje zpřísnění opatření. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
V nemocnicích opět přibývají covidoví pacienti, vláda plánuje zpřísnění opatření. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda kvůli zhoršujícímu se průběhu epidemie covidu projedná zpřísnění opatření. Ve hře je plošné testování ve školách a uzavření některých akcí pro neočkované. O těchto opatřeních chce dosluhující kabinet jednat s nastupující koalicí. Její Anticovid tým ale s návrhy nesouhlasí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Už zítra chce dosluhující vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodnout o některých nových protiepidemických opatřeních. Konkrétně jde o zavedení plošného testování dětí ve školách, ke kterému by mělo dojít 22. a 29. listopadu. V úterý by pak vláda chtěla schválit další restrikce, které by se výrazně dotkly neočkovaných.

Kabinet plánuje, že by na některé hromadné akce měli vstup pouze lidé s dokončenou vakcinací. Šlo by o model převzatý z Rakouska, kde už podobné restrikce pro lidi bez vakcíny platí.

Tento návrh má v pondělí ministerstvo zdravotnictví projednat se zástupci organizací, například kulturních. Rozhodovat o nich bude vláda v úterý odpoledne, uvedl Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz.

Babiš chce s odkazem na to, že jeho vláda už podala demisi, projednat návrhy se zástupci nové pětikoalice. Její Anticovid tým má ale podle zjištění Deníku N k navrhovaným opatřením zásadní výhrady.

„Žádné zavírání neočkovaných

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější