Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Říkají si templáři a povstalecká vláda – kdo jsou provokatéři ze slovenského Lidlu

Potyčka v piešťanském Lidlu a jedna z členek slovenské skupiny antirouškařů vyvolávající konflikty na úřadech a v obchodech. Zdroj: stránky Sám voják v poli a Naskoč s námi, repro: Denník N
Potyčka v piešťanském Lidlu a jedna z členek slovenské skupiny antirouškařů vyvolávající konflikty na úřadech a v obchodech. Zdroj: stránky Sám voják v poli a Naskoč s námi, repro: Denník N

Jsou odhodlaní vyvolávat konflikty s prodavačkami, úředníky i policisty kvůli nošení roušek. Výrazně je ovlivňují konspirační teorie. Slovenský expremiér Robert Fico prezentuje jejich akce jako důkaz, že Slovensko potřebuje předčasné volby.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je to přibližně dvacet mužů a žen ve středním věku, pocházejí z okolí slovenských měst Topolčany a Partyzánské. Mají silný odpor proti pandemickým opatřením, jsou vybaveni mobily, kamerami a odhodláním vyvolávat konflikty kvůli nošení roušek. Zvlášť v situaci, kdy jsou v přesile.

Jejich nejdůležitější zbraní je přístup na sociální sítě. Na Facebooku a YouTube zveřejňují videa svých hádek s prodavačkami, s policisty i se zaměstnanci veřejných institucí. Přes sociální sítě se zároveň snaží mobilizovat podobně smýšlející.

Přinášíme podrobnosti o lidech, kteří dosáhli toho, že blokování prodejen řetězce Lidl a policejní zásah proti nim se v posledních dnech staly celoslovenskou záležitostí, o které se mluví i v České republice.

Ministr obrany: dělají to pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Očkování

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější