Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Viděli jste nějaký výpočet účinnosti vakcíny proti covidu? Skoro určitě byl mylný

Tečka, to zní dobře. Bohužel to tak nebude, důvodů je hodně. Foto: Tereza Tůmová, Deník N
Tečka, to zní dobře. Bohužel to tak nebude, důvodů je hodně. Foto: Tereza Tůmová, Deník N

Očkovaní se také mohou nakazit covidem. Jak často ve srovnání s neočkovanými? Velká část výpočtů účinnosti vakcín, kolujících dnes veřejným prostorem, je mylná. Někdy kvůli elementárním matematickým chybám, častěji ale kvůli neznalosti problematiky.

Data o covidu jsou na rozdíl od jara dnes dobře dostupná a trojčlenku umíme všichni. Nic nám tedy nebrání spočítat si účinnost očkování vlastnoručně. Nebo je to jinak? Je.

Nestačí totiž počítat, je potřeba vědět, co vlastně počítáme. Dva dělníci vykopou jámu za den, za jak dlouho ji vykope sto dělníků? Matematicky správná odpověď je věcně naprosto nesmyslná. Je snadné to poznat, protože každý má víceméně správnou představu o tom, jak se kope jáma. U jiných úloh to tak snadné být nemusí.

Dva základní omyly

Když si člověk porovná slibovanou účinnost vakcín, což bylo u těch nejlepších přes devadesát procent, se situací, v níž skoro třetinu pozitivně otestovaných na covid představují očkovaní, řekne si, že tady něco nehraje.

Před několika dny jsme

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

m m vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Covid-19

Očkování

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější