Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Třetí vydání Babiše, nezkušený parlamentní harcovník a covid classic i de luxe

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní dění v Notesu shrnuje Barbora Němcová.

Počty nově nakažených prudce stoupají a Česko se blíží k rekordním hodnotám z loňského podzimu. Mnohé nemocnice už začaly odsouvat plánované operace a počty volných lůžek pro další akutní pacienty se snižují.

Vláda v reakci na zhoršující se pandemickou situaci zavedla nová pravidla. Od pondělí tak bude nově platit, že všichni zdravotníci bez očkování se musejí nechat pravidelně testovat nebo že žáci, kterých bude ve třídě více než 50, budou muset mít nasazený respirátor. O dalších opatřeních bude ale už zítra jednat vládní rada pro zdravotní rizika.

Šéf ARO František Duška upozorňuje, že pandemie jede samospádem. „Ale nejvíc se děsím právě toho, že teď není žádná záchranná brzda. Jedna vláda odchází, druhá ještě nepřišla, nikdo nic nerozhodne,“ říká v rozhovoru, kde se dozvíte i to, co je covid classic a covid de luxe. Zároveň jako mnoho jiných odborníků vyzývá k očkování, „i když tuhle vlnu už nezachráníme“.

A podle odborníka na modelování epidemie Jakuba Drbohlava bude současná vlna horší než ta jarní. „Bohužel se ukazuje, že letošní epidemie není slabší, zatím je pouze o 24 dní zpožděná oproti loňsku,“ říká v rozhovoru. Mrtvých podle něj budou stejně jako v přechozích vlnách tisíce.

Potravinové banky evidují zvýšený zájem lidí v nouzi. Nejčastěji jde o matky samoživitelky, osamělé důchodce nebo lidi, kteří se během pandemie dostali do problémů. „Zvlášť teď jsou to kvalifikovaní lidé, kteří nebyli zvyklí žít na úkor někoho jiného. Ti se snaží najít jakoukoliv práci. Nesou její ztrátu špatně, stydí se za to,“ říká v rozhovoru Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj, která měsíčně vydá jídlo více než dvěma tisícům lidí.

Případ psychiatra Cimického opět vynesl na světlo sexuální obtěžování přímo v ordinaci. Profesní komora lékařů ale netuší nic o tom, že by někteří její členové zneužívali svého postavení a sexuálně obtěžovali pacientky. Podobně jako policie si i šéf komory posteskl, že to měly ohlásit. „Oběti musí chránit systém, ne ony samy sebe,“ zdůrazňuje v komentáři Pavel Houdek.

Sotva se nová Sněmovna sešla, už poslanci pětikoalice hlásí, že končícího premiéra Andreje Babiše vydají ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babiš tak bude nejspíš vydán Sněmovnou už potřetí. „Určitě budeme hlasovat pro jeho vydání. Už jsme to udělali dvakrát. Je to ostuda orgánů činných v trestním řízení, protože o jeho vydání bude rozhodovat už třetí Sněmovna,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

V kinech je nyní k vidění nová „marvelovka“ Eternals. Film vychází z relativně málo známé komiksové série s komplikovanou historií. Superhrdinský komiks je esencí mužského šovinismu, ale na filmovém plátně se tentokrát představí pětice žen a pětice mužů. Většina z nich má buď hendikep fyzický, nebo patří v jiném smyslu k menšině z pohledu euroamerické bílé civilizace. Tvůrci se tak snažili udělat film pro aktuální woke uvědomělost… jenže snímek ani u kritiků, ani u diváků moc neválí.

Novou předsedkyní Sněmovny se stala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Proti kandidatuře Havlíčka (za ANO) se poslanci postavili. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online. Dozvíte se například, kdo komu sahá po kotníky nebo kdo je nezkušený parlamentní harcovník.

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

  • Nová koalice vydá Babiše ke stíhání
  • Černý scénář epidemie: Horší vývoj než v březnu
  • Plány změn v exekucích či ve věznicích
  • Koalice chce daňový strop
  • Jsem Afghánec, jsem gay, jsem hřích
  • Jsem frustrovaný. Strašně jsme jako autority selhali, říká šéf ARO
  • Lidé na Měsíci budou až v roce 2025
  • Koupi auta může být lepší odložit
  • Písaříkovo hájení (recenze jednoho podnikatelského pláče)
  • Život je krátký na četbu Dostojevského
  • Jak smrt spolužačky přivedla partu teenagerů ke stotisícové sbírce pro jiné dítě

Krátké zprávy, smutné zprávy

V 69 letech zemřel legendární slovenský zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Žbirka byl měsíc v nemocnici na infuzích.

Psychiatr Jan Cimický nepřevezme státní vyznamenání. Rozhodl se tak poté, co ho několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování. Obviněním ze sexuálního obtěžování se chce bránit, kvůli lékařskému tajemství ale ne veřejně, řekl.

Nová kampaň na podporu očkování je naturalistická, ale ukazuje reálný stav v českých nemocnicích, prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v reakci na kritiku, kterou kampaň vyvolala.

Národní liga amerického fotbalu NFL udělila pokutu týmu Green Bay Packers a jejich hráči Aaronu Rodgersovi, protože tvrdil, že je očkovaný, přestože nebyl. Rodgers pak sdělil, že po nákaze covidem užíval odčervovač pro koně ivermectin.

Končí soutěž o titul Nejkrásnější nádraží. Podle organizátorů ztratila smysl, protože se z řady nádraží kvůli modernizaci vytrácí lidský prvek.

A poslední smutná zpráva: Inflace v Česku v říjnu meziročně zrychlila na 5,8 % ze zářijových 4,9 %, což je nejvíce od roku 2008. Sice v tom nejsme sami, ale v rámci regionu jsme na tom nejhůř. Za mořem se lidem znehodnocují peníze ještě rychleji. Inflace americké ekonomiky dosáhla v říjnu 6,2 procenta, což je nejvíce za posledních 30 let.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější