Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pekarová Adamová je jako druhá žena v historii šéfkou Sněmovny. Proti Havlíčkově kandidatuře se poslanci postavili

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je po Miroslavě Němcové (ODS) druhou ženou v čele Sněmovny. Dolní komora by podle ní měla důstojně reprezentovat celou veřejnost. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je po Miroslavě Němcové (ODS) druhou ženou v čele Sněmovny. Dolní komora by podle ní měla důstojně reprezentovat celou veřejnost. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Novou předsedkyní Sněmovny se stala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Proti kandidatuře Karla Havlíčka (za ANO) se dolní komora postavila. V úterý odpoledne legislativní odbor Sněmovny konstatoval, že Havlíček kandidovat nemůže. Dosavadní vicepremiér i celý klub ANO ale na jeho nominaci lpěli. Více než čtyři hodiny vysvětlovali, proč by byl ve funkci ideální a jaké slabiny naopak vidí na Pekarové Adamové. Bez úspěchu.

V tajné volbě získala nakonec jediná kandidátka Pekarová Adamová 102 hlasů ze 194 vydaných, 72 poslanců své lístky neodevzdalo. Takový počet má klub ANO. Nyní si poslanci ještě budou volit šest místopředsedů. Kandidují na ně Jan Bartošek (KDU-ČSL), Věra Kovářová (STAN), Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Olga Richterová (Piráti), Jan Skopeček (ODS), Tomio Okamura (SPD) a Radek Vondráček (ANO). Kromě dvou posledních jmenovaných je u všech jejich zvolení předem dohodnuté.

Pekarová Adamová po svém zvolení poděkovala poslancům a rovnou se jim i omluvila, že ne všechny pozná podle tváře či jména. Požádala je také o shovívavost.

Ve svém projevu ještě před zvolením zmínila, že má zkušenosti z komunální i vysoké politiky. Po celou dobu své kariéry byla pouze v TOP 09, kterou nyní vede. „Odpovědnosti jsem se nikdy nebála, jinak bych tu také dnes před vámi nestála,“ shrnula. Připomněla, že ve Sněmovně byla osm let v opozici a má za sebou zkušenosti z několika výborů. Přislíbila, že jako předsedkyně otevře Sněmovnu opět veřejnosti a chce bezproblémově komunikovat se Senátem.

„Zpívat umím, zpívala jsem v několika sborech, ale na kytaru bohužel ještě nehraju,“ zakončila svůj projev rýpavou poznámkou na adresu svého předchůdce Vondráčka.

Nejsem harcovník

Jejímu zvolení předcházela dlouhá diskuse, v níž politici řešili, jestli může na post předsedy dolní komory kandidovat Karel Havlíček. Přes čtyři hodiny trvalo, než se poslanci dostali k hlasování, v němž jasně rozhodli, že nikoli.

Jako první v rozpravě vystoupil sám kandidát, dosavadní vicepremiér, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu. V projevu zdůraznil, že klub hnutí ANO je nejsilnější a dal mu jednomyslně mandát.

„Jsem toho názoru, že Sněmovna by měla důsledně kontrolovat vládu,“ vysvětlil svoji kandidaturu na předsedu dolní komory. Oznámil, že od prvního dne od voleb je ANO (které je stále ve vládě a šéf hnutí je premiérem) korektní opozicí. Nový kabinet podle něj čeká několik krizí a bude muset přijímat nesmírně obtížná a nepopulární rozhodnutí. Proto prý bude potřeba parlamentní kontrola.

Havlíček byl ve Sněmovně jako poslanec teprve podruhé a sám v rozhovoru s Deníkem N přiznal, že se bude muset o jejím fungování ještě něco učit. „Na rozdíl od některých poslanců, u kterých vidím, že je ta legislativní práce vysloveně naplňuje a baví, že tam sedí, tak jsem také spíš exekutivec, manažerský typ, rozhodný. Když někde sedím a už je to o pět minut více, jsem z toho nervózní a potřeboval bych už dělat něco jiného. A teď budu muset ve Sněmovně prosedět hodiny. Úplnou radost z toho nemám, ale beru to jako součást toho řemesla, profese,“ řekl před několika dny Havlíček.

Sám dnes svoji nezkušenost v projevu přiznal: „Možná se ptáte, jestli jsem dostatečně zkušený parlamentní harcovník. Nejsem.“

Proč je ideál?

Na jeho podporu vystoupila předsedkyně poslaneckého klubu ANO, dosavadní vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ta hned na začátku řekla, že by se poslanci k sobě měli chovat slušně a korektně. „Najeli jste na nás

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Sněmovní volby

Tomio Okamura a SPD

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější