Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Macura kritizuje levné jízdenky a obědy zdarma. Chce ANO vyčistit od prospěchářů a cílit i na myslící lidi

Ostravský exprimátor Tomáš Macura. Foto ČTK
Ostravský exprimátor Tomáš Macura. Foto ČTK

Ostravský primátor a kandidát na místopředsedu Tomáš Macura by rád očistil hnutí ANO. Chtěl by, aby víc oslovovalo mladé myslící lidi tím, že s nimi bude diskutovat o svých vizích. Byl by také rád, aby se ve vládě hnutí více distancovalo od bodů, které prosadila sociální demokracie. Konkrétně od zrušení karenční doby nebo zvýšení minimální mzdy. „Měli bychom říct, že jsme něco skousli a akceptovali kvůli zachování klidu v koalici,“ myslí si Macura. Ve volbě místopředsedů však neuspěl.

Ve svém projevu jste řekl, že hnutí ANO už není tak atraktivní pro mladé a myslící lidi. Čím to podle vás je?

Je to můj pocit. Nemám na to žádnou statistiku. Vycházím ze svých osobních zkušeností a ze svých poznatků. Lidi, kteří mě konkrétně nebo naše hnutí volili v Ostravě v roce 2014, u posledních voleb na podzim už za mnou chodili a říkali: „Poslechni, nezlob se, my tě máme rádi, ale už vám to tam nehodíme. Už vám nevěříme a nevíme, co od vás máme čekat. Nerozumíme vám.“

Je podle vás možné, aby se hnutí ANO rozkročilo tak, že by oslovilo „myslící“ i „nemyslící“? Jestli třeba stávající model není dlouhodobě udržitelnější než cílit na myslící.

Rozhodně bych nechtěl, aby to vyznělo tak, že si o někom myslím, že je nemyslící. Primárně jsem v té definici myslel lidi, kteří jsou tvůrci hodnot, tedy tvůrci národního bohatství, a nechci se dotknout dělníků a pracovníků, ale primárně mám na mysli podnikatele a živnostníky, vědce a akademiky. Tedy lidi, kteří přemýšlejí o budoucnosti a tvoří ji. Nevím, jestli se dá vymyslet politika, která osloví stejně intenzivně obě dvě skupiny lidí a nadto ještě ty další, které jsme tu nezmínili. Bojím se, že ne. Ale možná se mýlím.

Domnívám se ovšem, že praktický efekt z dobrého vládnutí mají všichni. Když ekonomika bude šlapat, bude větší národní bohatství, můžou být větší důchody a může být i vyšší nemocenská. Všechno může být, ale napřed ty hodnoty někdo může vytvořit.

Je však otázkou, jestli za „šlapající ekonomiku“ může hnutí ANO, protože se dostalo do vlády v době konjunktury.

To nepopírám. Ale taky to mohlo hnutí ANO zkazit.

Jak by se podle vás mělo hnutí ANO změnit, aby oslovilo i mladé a myslící?

Nebudu tvrdit, že teď mám hotový recept. Je to teze, kterou jsem vyslovil a které věřím. Říkám si, že mladí lidé jsou skupina lidí, kteří více než jiní přemýšlejí o budoucnosti, o tom, v jaké zemi chtějí žít za deset, dvacet nebo třicet let, tedy v době, do níž chtějí přivést svoje děti. Myslím, že s mladými je potřeba mluvit o vizích společnosti a státu. Není to typ voličů, které si s odpuštěním přivážete tím, že jim zlevníte jízdenky nebo zavedete obědy zdarma.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš už své vize zveřejnil v knize O čem sním, když náhodou spím. Měl by podle vás v tomto směru udělat ještě něco dalšího?

Minimálně měl ty věci vysvětlit. Taky nevím, jak moc se na tvorbě téhle vize podíleli lidé. Dám vám příklad. Jsem z Ostravy a loni jsme dělali nový strategický plán města do roku 2023 a na něm participovalo dvacet tisíc Ostraváků. Zvolili jsme tu nejotevřenější metodu, účastnil jsem se stovek mítinků a dneska se ti lidé sami se zájmem ptají, co je s těmi jednotlivými projekty. Berou to jako svoje dítě. To je moje odpověď.

Premiér se měl tedy podle vás více ptát na názory občanů?

On

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněm hnutí ANO

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější