Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Gorbačov je naivní romantik. To je ale přece skvělé! říká autor filmu o posledním sovětském vůdci Manskij

Vitalij Manskij. Foto: Artcam
Vitalij Manskij. Foto: Artcam

Ruský dokumentární režisér Vitalij Manskij v Česku představil svůj film „Gorbačov. Ráj.“ Manskij v něm rozmlouvá s posledním sovětským lídrem o demokracii, svobodě a jeho mládí.

Na co se v rozhovoru Vitalije Manského ptáme:

  • Jak se Gorbačov vyrovnává s nařčeními, že je zrádce, který zničil vlastní zemi.
  • Jak může Gorbačov litovat rozpadu Sovětského svazu a zároveň podporovat osvobození pobaltských států ze sovětského područí.
  • V čem dává ruskému režisérovi Česko naději.

Proč jste se rozhodl točit film o Gorbačovovi? Proč byl aktuální zrovna nyní?

Protože se dožil chvíle úplného krachu všech idejí, které nabídl své zemi. A dožil se toho, že Rusko tyto myšlenky nejen odmítlo, ale ještě ho obvinilo ze všech hříchů a všech neštěstí dnešní doby. To je velmi silným dramaturgickým základem filmu.

Ke svým filmům nepřistupuji jako novinář nebo jako k nějakým historickým přednáškám. Přistupuji k nim jako k motivaci pro přemýšlení a analýzu. Nemám ve filmu žádný jasný příběhový oblouk.

Jedná se o emocionální záblesky různých stavů člověka, který se nachází v dobrovolné i nedobrovolné izolaci od vnějšího světa. Starého člověka, který se je na prahu přechodu buď do ráje, nebo do pekla.

Jedni mu předpovídají peklo, já jako autor filmu, který má za to, že slovo se vyřknutím zhmotňuje, vedle jeho příjmení dávám slovo ráj. Jako svůj postoj.

Tím se můj postoj vyčerpává, protože v rozhovorech celkem tvrdě polemizuji o naší společné minulosti, kterou Gorbačov vytvářel a my jsme v ní všichni žili.

Překvapilo vás něco v průběhu natáčení?

Upřímně řečeno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Historie

Rusko

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější