Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Firma dosluhujícího premiéra Babiše má šanci opět získat největší počet zakázek od státních Lesů ČR

Většina firem nabízí Lesům ČR vyšší částku za dřevo a jeho prodej, než kolik si naopak říká za péči o les. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Většina firem nabízí Lesům ČR vyšší částku za dřevo a jeho prodej, než kolik si naopak říká za péči o les. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jde o největší tendr, který správce tuzemských státních lesů pravidelně vypisuje na pětileté období. Dřevařské firmy se mohou v dílčích zakázkách ucházet o práce spojené s prodejem dříví a také o pěstební činnosti v lesích. S kým Lesy ČR nakonec uzavřou smlouvy, bude jasné až za měsíc, už teď lze ale dovozovat, kdo může nakonec ze zakázky profitovat.

Pro firmu Uniles z koncernu Agrofert odcházejícího premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou zakázky od Lesů ČR klíčové. Uchází se o ně pravidelně a pravidelně v nich také vítězí. Jen od roku 2017 proplatil státní podnik firmě Uniles 1,7 miliardy korun.

Ani debaty kolem otázky Babišova střetu zájmů tuto praxi nezměnily. Také letos se firma do významného tendru přihlásila. Pokud ji Lesy ČR nevyřadí ze soutěže právě kvůli střetu zájmů, lze předpokládat, že získá opět největší počet zakázek z celého balíku soutěží na lesnické práce, do kterých se Uniles přihlásil.

Z 26 oblastí, ve kterých se firma z holdingu Agrofert o zakázky ucházela, nabídl totiž Uniles

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější