Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Zeman bude dál plnohodnotným prezidentem a koná

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Politických událostí dnes nebylo moc, ale malé množství vykompenzovala jejich velká kvalita. Například Senát se rozhodl, že prezident je schopný plnit své pravomoci. Hlava státu konala, premiér měl projev a soud chce propustit z vězení Davida Ratha. Těmito událostmi vás dnes provede Barbora Janáková.

Senát se rozhodl, že nebude rozhodovat o převedení pravomocí prezidenta Miloše Zemana na jiné vysoké ústavní činitele, pokud bude schopný vykonávat alespoň základní povinnosti. Mezi ně podle představitelů horní komory patří jmenování ministerského předsedy, členů kabinetu, soudců nebo profesorů.

Z pohledu do Ústavy ale vyplývá, že prezident toho má na starosti mnohem víc. Například má zastupovat stát navenek, je vrchním velitelem ozbrojených sil nebo sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy. Na druhou stranu v této oblasti příliš nekoná už poslední dva roky a sám v rozhovoru pro Frekvenci 1 usoudil, že pokud nevypukne třetí světová válka, svůj mandát dokončí.

Zhruba desetiminutové vystoupení pro komerční stanici je podle Senátu důkazem jeho schopností. Zeman v něm mluvil o svém nechutenství, zmínil, že sestavením vlády pověří Petra Fialu (ODS), a také lhal. Podle zákonodárců ale koná, proto se neodehraje mimořádná schůze horní komory. Senát si přesto ještě vyžádá oficiální lékařský posudek.

Velké konání

Shodou okolností dnes prezident vykazoval nebývalou aktivitu. Ráno podle stránek Hrad.cz udělil plnou moc velvyslanci v Kataru Jaroslavu Sirovi. Tento akt podle informací Deníku N dělá hlava státu běžně, ale většinou se o něm neinformuje. Dnešek byl ale z hlediska událostí spíše nedostatečný, proto buďme vděční i za tento drobeček.

A prezident také pověřil sestavením vlády předsedu ODS Fialu. Tento úkon Ústava

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Očkování

PolitikoN

Sněmovní volby

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější