Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Převod pravomocí přichází v úvahu, pokud se Zemanův stav zhorší, zní ze Senátu

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pokud je prezident Miloš Zeman schopen plnit alespoň své významné kompetence, není třeba převádět jeho pravomoci na jiné ústavní činitele. Po jednání ústavní komise Senátu to oznámil její předseda Zdeněk Hraba (STAN). Pro usnesení nehlasoval Pavel Fischer, prý neodpovídá vážnosti situace.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hraba zmínil situace, kdy prezident bude schopen vykonávat alespoň významná oprávnění a pravomoci svého úřadu. „Například jmenování ministerského předsedy, ministrů, soudců, generálů nebo profesorů a podobně,“ vyjmenoval za ústavní komisi její předseda.

Senátoři proto doporučili schůzi, na které by se řešila aktivace článku 66 Ústavy ČR o převodu prezidentských pravomocí, nesvolávat. A to za předpokladu, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější