Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co teď zbývá vládě v boji s covidem? Mnoho ne, ale dva schůdné kroky by situaci zlepšily

Už jsme zase na cestě, která bude dlouhá, kluzká a nebezpečná. Foto: Adobe Stock
Už jsme zase na cestě, která bude dlouhá, kluzká a nebezpečná. Foto: Adobe Stock

Komentář Petra Koubského: covidová situace není dobrá. Věřili jsme, že skutečná krize už v Česku nenastane, teď se do ní ale řítíme. Co si s tím má počít každý z nás a co bychom mohli poradit vládě?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Toto je druhá část obsáhlejší úvahy. První vyšla včera: snažila se vysvětlit, že očkování je sice užitečné a bezpečné, ale není zárukou bezinfekčnosti. To, že se za ni považuje, je v tuto chvíli asi největší nedostatek české covidové politiky, ovšem nedostatek, který sdílíme s celým západním světem. Nejde o opomenutí, ale o záměr, o snahu motivovat k očkování. Dost možná jsme ale došli do bodu, kdy taková politika už není ani sporná, ale jen škodlivá.

V této části přejdeme k vyhlídkám, které teď Česko má, a k rozhodnutím, která bude potřeba učinit.

Co se teď u nás děje

V současné době v Česku evidujeme přes 9000 nových případů covidu denně, hospitalizováno je asi dva tisíce sedm set lidí, z toho na přístrojích asi čtyři sta. Všechny zmíněné hodnoty rostou, a to stále rychleji.

Na jednotkách intenzivní péče – ty samozřejmě nejsou využívány jen covidovými pacienty – zbývá asi 1200 volných lůžek. Podle předchozích zkušeností začne být situace v nemocnicích nenormální (a vyžadovat omezení jiné péče, u níž je krátkodobý pobyt na JIP nutný, například velké části plánovaných operací) ve chvíli, když pacienti s covidem obsadí deset procent celkové kapacity JIP. To se stalo před několika dny.

Scénář dalšího vývoje je tím do značné míry dán. Po třech

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

m m vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Covid-19

Názor

Očkování

Česko, Komentáře, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější