Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Potkan je blíž smrti, napsal premiér. Tigrajské jednotky se přiblížily k hlavnímu městu Etiopie

Žena s dítětem prchá k súdánské hranici před tigrajským ozbrojeným konfliktem v Etiopii. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters
Žena s dítětem prchá k súdánské hranici před tigrajským ozbrojeným konfliktem v Etiopii. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

Krize v Etiopii se prohloubila. TPLF (Tigray People’s Liberation Front – Tigrajská lidová osvobozovací fronta) se podle informací z minulého týdne přibližuje k hlavnímu městu Addis Abebě a upozorňuje, že by ho dokázala dobýt v průběhu týdnů až měsíců.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Boje v zemi začaly vloni v listopadu, kdy se premiér Abiy Ahmed (držitel Nobelovy ceny za mír) rozhodl pro ozbrojený zásah v provincii Tigraj na severu země. Sliboval, že zásah armády bude jen velmi krátký, ale místo toho se ozbrojený konflikt stupňuje a zemřely v něm už tisíce lidí.

TPLF a jeho spojenci ve čtvrtek prohlásili, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Konflikt v Etiopii

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější