Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vlivný Čech v NATO přišel o prověrku i o místo. U soudu chce skoro dva miliony, obraně se to zdá moc

Zleva: generál Vlastimil Picek, exministr Alexandr Vondra a generální sekretář Jan Vylita. Foto: Ministerstvo obrany
Zleva: generál Vlastimil Picek, exministr Alexandr Vondra a generální sekretář Jan Vylita. Foto: Ministerstvo obrany

Nejprve se s ministerstvem obrany soudil o zneplatnění výpovědi, a když vyhrál, musel resort zažalovat znovu. Tentokrát chce bývalý úředník Jan Vylita, který seděl na prestižní židli auditora v NATO, od obrany doplatit 1,7 milionu za ušlou mzdu. Jednání ve zdlouhavém sporu už se blížila do finiše, jenže ministerstvo teď přišlo s další návrhem, který verdikt opět oddaluje.

Právní zástupkyně ministerstva obrany překvapila soud tím, že během závěrečného jednání navrhla moderaci. Tedy aby soud rozhodl o přiměřeném snížení Vylitova nároku. „Výrazně jste nás nepotěšila, moderaci jste mohla navrhnout kdykoli v průběhu řízení,“ reagovala předsedkyně senátu s tím, že na to ministerstvo sice má právo, ale mohlo ho využít i dříve. A právě proto musel soud chystané vyhlášení rozsudku zrušit a jednání otevřít znovu.

O další měsíce se tak natahuje konec několikaletých tahanic exúředníka s ministerstvem. Termín dalšího stání je určený na prosinec letošního roku.

Jak kauza začala?

Bylo 20. února 2015 a na ministerstvu obrany se v jedné z ředitelských kanceláří konala důležitá schůzka. Předmětem hovoru byla ztráta Vylitovy bezpečnostní prověrky. Ten seděl na horké židli – po úspěchu v mezinárodním výběrovém řízení byl jedním ze šesti hlavních auditorů NATO. Národní bezpečnostní úřad mu prověrku odebral kvůli tomu, že údajně vystupoval proti zájmům České republiky. „Konkrétně proti zájmu na ochranu ekonomiky a proti zájmu na ochranu vnitřního pořádku,“ komentoval to před třemi lety sám Vylita a současně odmítl, že by se něčeho takového dopustil. Sám Národní bezpečnostní úřad důvody komentovat nemůže.

Vylitu si na ministerstvo z pozice konzultanta PricewaterhouseCoopers přivedl Alexandr Vondra (ODS). Měl se podívat na armádní zakázky. „Bylo to v těžké době, kdy bylo třeba ve financích udělat pořádek a audity. A on se toho zhostil velmi dobře,“ vzpomíná Vondra pro Deník N.

Atmosféra schůzky byla tehdy přátelská, místy ale přece jen vypjatá. Vylita a jeden z ministerských úředníků seděli naproti sobě, další

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější