Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děsí mě představa, že bych sundávala punčochy z nohou Petra Voka. Rožmberskou hrobku jsme uzavřeli, říká archeoložka

Cínový sarkofág Petra Voka z Rožmberka v nepřístupné rodové hrobce Rožmberků ve Vyšším Brodě. Foto: ČTK
Cínový sarkofág Petra Voka z Rožmberka v nepřístupné rodové hrobce Rožmberků ve Vyšším Brodě. Foto: ČTK

„Představa, že bych sundávala punčochy z nohou Petra Voka, mě trochu děsí,“ říká v rozhovoru s Deníkem N archeoložka Jihočeského muzea Zuzana Thomová o nových objevech z rožmberské hrobky ve vyšebrodském klášteře. Průzkumem hrobky se zabývá už více než deset let. Proč by už v dalším průzkumu nepokračovala? A kdo leží v dřevěné rakvi vedle sarkofágu Petra Voka, posledního z Rožmberků?

Na co se v rozhovoru ptáme:
  • Kdo všechno je pohřbený v rožmberské hrobce ve vyšebrodském klášteře?
  • Bude hrobka otevřena pro archeologický průzkum?
  • Proč byli mniši a později i archeologové při prvním pohledu do hrobky zklamaní?

Proč jste se vrátili k průzkumu hrobky?

Naposledy jsme se do hrobky podívali z toho důvodu, abychom vyjmuli zařízení, které tam měřilo teplotu a vlhkost a bylo tam nainstalováno v roce 2011. A v rámci toho, že jsme vyndávali zařízení, jsme si připravili technologicky vyspělejší přístroje – lepší kameru, osvětlení, zaměřovadla a podobně.

Jak průzkum probíhal?

Znova jsme prostřednictvím sondy nasnímali a zdokumentovali celý prostor rožmberské hrobky. Zaměřili jsme se na některé prvky, kterých jsme si v roce 2008 vůbec nevšimli a všimli jsme si jich až v roce 2011. V roce 2008 jsme neviděli ani vypadlý prsten Kateřiny z Ludanic, manželky Petra Voka, na tom cínovém sarkofágu. Ale s tím, jak se vyvíjelo technologické zařízení, kterým jsme hrobku dokumentovali, jsme ho v roce 2011 už viděli a v roce 2021 jsme ho dokázali naskenovat a nafotit tak, že kolega dokáže udělat 3D model prstenu a bude se moci udělat i jeho kopie. V tom je ten obrovský posun.

To platí i v případě sarkofágu Petra Voka. V letech 2011 až 2021 jsme zjistili, že je mnohem více a lépe zdobený, než jsme si předtím dokázali představit. Dále jsme se zaměřili na rozpadlou dřevěnou rakev na druhém cínovém sarkofágu, kde jsme skutečně našli lidské pozůstatky, které jsme při předchozích nedestruktivních návštěvách neviděli, a nakonec i na výstelky rakví, šaty a samozřejmě i na další šperky, které jsou v rakvi vidět. Nejde ale o nové objevy, ony tam už byly, jen jsme o nich nevěděli.

Co vás na objevech zaujalo?

Samotný nález dalších šperků vyvrací legendu o tom, že když si původně Petr Vok

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější