Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žijete čtyři tisíce týdnů. Nemyslete si, že byste mohli stihnout všechno

V životě neexistuje jiná možnost než prioritizovat. Foto: Unsplash/Who’s Denilo.
V životě neexistuje jiná možnost než prioritizovat. Foto: Unsplash/Who’s Denilo.

Nová kniha známého novináře stojí na myšlence, že naše dosavadní představa o organizování času na plné čáře selhává. A my bychom měli přestat předstírat opak.

Když do vyhledávání na Amazonu napíšete slovní spojení „time management“, možná se vám na chvíli zatmí před očima. Na stránce se objeví knihy a audioknihy v zářivých i seriózněji vypadajících obalech, některé cílí na investory, jiné na studenty, jedny se věnují obecným poznatkům z neurovědy, jiné nabízejí praktické tipy. Počet výsledků: šedesát tisíc.

Oliver Burkeman vyzkoušel snad všechny techniky, které se mezi čtenáři v posledních letech těšily největší oblibě: udržoval v e-mailové schránce počet nepřečtených zpráv na nule, používal kuchyňský časovač pro měření pětadvacetiminutových pracovních bloků a pětiminutových přestávek, dělil si činnosti podle priority do sloupců A, B a C.

Rád si namlouval, že to dělá jen proto, že si to jeho profese novináře věnujícího se tématům seberozvoje vyžaduje, ve skutečnosti však byl představou optimalizace vlastní produktivity posedlý – při troše nadsázky byl jako alkoholik, který se živí someliérstvím.

Výsledek byl ale u každé strategie stejný. Nežilo se mu o nic lépe.

A tak ho napadla myšlenka: není vlastně představa, že se toho v životě máme snažit stihnout co nejvíc, už od začátku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější