Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koalice měly extrémní štěstí. Kdyby získaly méně mandátů, k vládě nás přizvou, říká vicepremiér za hnutí ANO Havlíček

„Mám dvě ministerstva a ještě vědu. A mimochodem vidíte, teď budou mít na vědu i samostatného ministra. Takže pro to, co jsem já zvládnul u dvou ministerstev, oni vytvoří nový úřad. Ale budeme jim držet palce.“ Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Mám dvě ministerstva a ještě vědu. A mimochodem vidíte, teď budou mít na vědu i samostatného ministra. Takže pro to, co jsem já zvládnul u dvou ministerstev, oni vytvoří nový úřad. Ale budeme jim držet palce.“ Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

ANO podle lídra středočeské kandidátky hnutí a nového poslance Karla Havlíčka (za ANO) odchází z voleb se vztyčenou hlavou a nemá se za co stydět. „Nyní se dostaneme trochu víc na zem, přece jenom jsme taky už trošku unavení,“ říká v rozhovoru pro Deník N dosavadní vicepremiér a ministr průmyslu a ministr dopravy. Jak vidí svou budoucnost v rámci hnutí Andreje Babiše? A proč chce, aby současný šéf kabinetu kandidoval na prezidenta?

Na co se v rozhovoru také ptáme?

  • Jak dosluhující vláda pomůže klientům zkrachovalých dodavatelů elektřiny?
  • Proč podle Karla Havlíčka odchází hnutí ANO z voleb se vztyčenou hlavou?
  • A přemlouvá Karel Havlíček Andreje Babiše, aby kandidoval na prezidenta?

Vláda kvůli stoupajícím cenám energií oznámila jejich zastropování u takzvaných dodavatelů poslední instance. Bude potřeba přijít ještě s dalšími opatřeními, nebo je to dostatečné?

Je to víc kroků, které se musejí udělat. To, co jsme oznámili, je jedno z těch prvních opatření, aby byl náraz o něco menší. Čas sehrává svoji roli a ceny vyskočily tak dramaticky nahoru, že je pro lidi velmi náročné takové peníze platit. Je lepší, když se mohou připravit a mají alespoň dva měsíce na to, aby si někde obstarali zdroje. Nemluvě o tom, že v té době už se budou vyplácet sociální dávky, takže na placení peníze budou. Je to koupení času a současně říkáme, že když to bude v prvních dvou měsících, je to ideální doba na přechod k běžnému dodavateli.

Pokud se bavíme o lidech, kteří uvízli v pasti méně spolehlivých dodavatelů, tak je to o jediném možném řešení, a tím jsou sociální dávky. Ty by se měly aktivovat v nejbližší době na vládě. Jsou dvě jediné možné cesty, tedy snížení DPH a snížení části regulované složky, nic víc.

Třetím způsobem jsou prostředky přímo pro spotřebitele.

To ano, ale jen pro sociálně slabší, a to je ten produkt ministerstva práce a sociálních věcí.

Dávka mimořádné okamžité pomoci?

Je to sociální dávka, která se musí namodelovat na ministerstvu práce, a podle nás je nejlepší.

Je ale vázaná na příjem a majetek, jenže v problémech jsou i lidé, kteří majetek mají, takže tím sítem prostě propadnou.

Je vázaná na příjem a výdaje, tedy i na to, o kolik jim stoupne cena energie. V materiálu ministerstva práce stojí, že dávku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Rozhovory

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější