Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hospitalizovaný Zeman poprvé mluvil k národu. Fialu chce jmenovat premiérem bez průtahů

Prezident Miloš Zeman odvolil na zámku v Lánech. Foto: Jiří Ovčáček
Prezident Miloš Zeman odvolil na zámku v Lánech. Foto: Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman, který je hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, oznámil v telefonickém rozhovoru pro Frekvenci 1, že udělá „všechno pro to, aby nová vláda vznikla co nejrychleji“. Opustil tak svou původně avizovanou myšlenku jmenovat premiérem Andreje Babiše, na jehož místo nastoupí Petr Fiala.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zeman před volbami tvrdil, že jmenuje předsedou vlády šéfa vítězné strany – tedy té, která sama získá nejvíce mandátů. To je hnutí ANO, které ale nemá s kým složit vládní většinu a premiér Babiš navíc dopoledne Zemanovi telefonicky řekl, že předsedou vlády být jmenován nechce.

Prezident dal najevo, že nebude nijak bránit vzniku středopravicové vlády pěti stran se 108 hlasy ve dvousetčlenné Sněmovně. Oněch pět stran o vládě od voleb jedná, v úterý se dohodly na programu i rozložení sil ve vládě.

„K tomu (jmenování šéfa ODS Petra Fialy premiérem, pozn. red.) musí proběhnout ještě několik kroků, (Babišova) vláda musí podat demisi po ustavující schůzi Sněmovny, ale myslím si, že tam nebude žádný problém, protože Andrej Babiš nemá zájem stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat,“ řekl prezident Zeman Frekvenci 1.

„Ze své strany udělám vše pro to, aby tato vláda vznikla co nejrychleji,“ dodal Zeman k rýsujícímu se kabinetu tvořenému stranami koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a koalicí Pirátů se Starosty. Jmenování se podle Zemana odehraje v Lánech.

„Jsem rád, že k vystoupení prezidenta došlo,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zmínil, že jeho vystoupení hodně věcí mění. „Jsem rád, že se jeho stav zlepšil. Situace se posunula do stavu, který i Senát považuje za nejlepší možný, tedy že prezident začne vykonávat své povinnosti,“ dodal Vystrčil.

Volební výsledek a ochota oněch pěti stran ke spolupráci nedaly prezidentovi velký manévrovací prostor. Poslední zveřejněná informace o jeho zdraví je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější