Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražská rada bude bez Čižinského a Pospíšila. Zjistilo se, že to tak je, nebyl to ničí nápad, vysvětluje primátor Hřib

Primátor Prahy Zdeněk Hřib. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N
Primátor Prahy Zdeněk Hřib. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N

Jednání byla náročná, ale dopadla tak, že všichni mohou být spokojeni, říká v rozhovoru pro Deník N budoucí pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib. Zároveň si pochvaluje, že se jim podařilo zabránit koalici ODS s ANO. „To se nám povedlo, což hodnotím jednoznačně jako úspěch,“ říká. Tlaku různých lobbistů či kmotrů chce prý čelit otevřeností nejen svého diáře, ale i celé radnice.

Piráti nakonec svojí neústupností získali post primátora. Zato lídři obou dalších koaličních stran nejsou v radě. Nebojíte se, že za vámi coby primátorem půjdou všechny neúspěchy?

Troufnu si tvrdit, že Piráti nezískali ten post svojí neústupností, ale tím, že z těch tří subjektů získali největší počet hlasů.

Ano, ale vy jste na tom postu jako jediný trval. Zatímco ostatní ze svých požadavků podložených třeba počtem preferenčních hlasů ustoupili.

Ale to je dané tím, jak funguje demokracie.

Vy jste získali jenom o půl procenta hlasů víc než Praha sobě…

Ale pořadí je z tohoto hlediska jednoznačné.

Nakonec oba dva ostatní lídři v radě nebudou, takže před případnými neúspěchy jsou „chráněni“…

Nemám ten pocit. Oba lídři našich koaličních partnerů budou moci zasahovat do pražské politiky. Zůstávají nadále předsedy svých zastupitelských klubů. Je to sice funkce neplacená z veřejných peněz, ale určitě významná z hlediska fungování koalice. Nepochybně se na ně budu obracet v případě potřeby s pomocí řešení nějakých záležitostí. Není tajné, že Praha má problém s čerpáním evropských dotací, takže tam předpokládám, že bude nápomocný pan předseda Pospíšil. Co se týče komunikace mezi městskými částmi a magistrátem, tam samozřejmě očekávám, že nám pomůže pan starosta Čižinský.

Ale když se něco nepodaří, oni budou jen konzultanti, odpovědnost půjde za vámi. Jste si toho vědom?

Odpovědnost jde vždycky za primátorem. Ale s ohledem na to, že naši partneři získali i resorty, o které v Praze usilovali, budou také odpovědní za to, co se děje v Praze.

Je tím důvodem, že oni nejsou v radě, váš požadavek, aby nekumulovali funkce? Jiří Pospíšil by se musel vzdát postu europoslance a Jan Čižinský by musel obětovat místo starosty Prahy 7.

Nechtěl bych průběh toho jednání komentovat. Jak je nakonec obsazená rada, vychází z toho, co která strana považovala za priority a která strana měla nejlepší odborníky na tu danou gesci.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N

Pan Čižinský a pan Pospíšil nejsou odborníci?

Jsou, ale jak to se zohledněním všech faktorů bylo potřeba složit, vyšlo to takhle. Myslím, že ten výsledek je velice dobrý. Není to nouzová varianta. Že tam lídři koaličních stran nejsou, neznamená, že by odcházeli z pražské politiky.  

Byl to váš nápad, nebo jejich?

Nebyl to ničí nápad. Prostě se to poskládalo, jak to vyplynulo. Zjistilo se, že to tak je, a snaha uměle to modifikovat nebyla.

Voliči ale zvolili kandidátky, které tyto dvě osobnosti vedly. Neobáváte se, že vám budou zazlívat, že tam nejsou?

Myslím si, že ne. Rada, jak je poskládaná, je velice dobrá. Jsou tam odborníci na oblasti, které Praha potřebuje řešit. A nemyslím si, že v rovině personálního obsazení by tady někdo mohl vznášet námitky, že to není pro Prahu dobře.

Budete i při dalším jednání tak radikální?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Praha

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější