Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na ministra spravedlnosti zbývá Pavel Blažek. Jeho jméno u jiných stran vyvolává pochybnosti

Pavel Blažek podporoval příchod Petra Fialy do čela ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pavel Blažek podporoval příchod Petra Fialy do čela ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nově vznikající možná vládní koalice zatím nechce upřesnit, kdo by měl obsadit který post. Už teď je však téměř jasné, že do čela ministerstva spravedlnosti by se měl opět postavit Pavel Blažek (ODS).

O něm jako možném šéfovi resortu se spekulovalo od chvíle, kdy byl jasný výsledek voleb. Jiné jméno, které padalo, patří Marku Bendovi (ODS) – dalšímu politickému matadorovi.

Jenže ten se nakonec rozhodl, že se do čela ministerstva spravedlnosti tlačit nebude. Jak Deníku N popsalo několik členů ODS, Benda se chce více zapojit do vnitřního chodu strany. Pomoci by mu k tomu měl i očekávaný posun Zbyňka Stanjury (ODS) na post ministra financí.

„Počítá se s tím, že se po přesunu Zbyňka Stanjury přesune Benda na post předsedy poslaneckého klubu,“ popsal Deníku N jeden ze straníků, který si nepřál být jmenován.

Pozvedá nejedno obočí

Jak už popsal Deník N, Bendu navíc regionální sněm v pondělí zvolil do čela pražské organizace ODS. Měl by zde pro komunální volby v příštím roce připravit variantu koalice Spolu, která získala ve sněmovních volbách v Praze přes 40 procent.

Benda nechtěl obsazování postu ministra spravedlnosti komentovat. „Platí to, co říkám celou dobu. Kde bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější