Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Dva bizarní útoky na vznikající vládu

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Jednání o nové vládě jsou v cílové rovince. O vznikajícím kabinetu Petra Fialy (ODS) se v této souvislosti rozšířily zajímavé zvěsti. Jejich souhrn sepsal Jan Tvrdoň.

Útok č. 1: Nové posty jako vyhazování peněz

Nově vznikající vláda představila v úterý po celodenním vyjednávacím maratonu rozdělení postů. Koalice Spolu získá 11 křesel včetně premiéra, na Piráty a STAN má připadnout sedm vládních míst. Celkově má jít tedy o 18 členů vlády. Oproti současnému stavu by přibyli tři.

Konkrétně by šlo o ministra pro evropské záležitosti (ten má připadnout hnutí STAN), ministra pro legislativu (mají ho získat Piráti) a také o post člena vlády pro vědu, výzkum a inovace (toho má vybrat TOP 09).

Fialova vláda, aniž by vznikla, se dostala po ohlášení počtu svých členů pod palbu zástupců současného kabinetu. „Takže ta nová koalice slibovala, jak bude šetřit, ale dělá pravý opak. Pokud někdo tvrdí, že noví ministři nebudou potřebovat auta a úředníky a sekretářky a že nebudou mít náklady, tak je to samozřejmě nesmysl,“ vzkázal Andrej Babiš (ANO).

Tolik současný premiér. Z pohledu veřejných výdajů je to ale zcela na rovinu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější