Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bezpečnost Česka v rukách ODS více než kdy dříve. Vzniká plán „Západ, Havel a tanky“

Ilustrační foto: 71. mechanizovaný prapor AČR
Ilustrační foto: 71. mechanizovaný prapor AČR

Nezmění-li se aktuální dohoda o rozložení vládních postů, získá ODS funkce premiéra a ministrů financí i obrany. V takové konstelaci dosud do vládního angažmá nevstupovala – a na „obranných“ bodech programu je to znát. Koalice se ale také hlásí k návratu Česka k tradici „havlovské“ diplomacie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hádanka by mohla znít takto: co v polistopadové historii měly ANO, ČSSD i KDU-ČSL, ale občanští demokraté ne?

Odpověď – nebo jedna z odpovědí, ta podstatná pro obrannou a bezpečnostní politiku České republiky: souběžně ministerstvo financí i ministerstvo obrany.

Program, který v bezpečnostní, obranné a zahraničněpolitické oblasti vznikající koalice sestavila, je z velké části podobný dlouhodobým tezím ODS. Kdyby se jej podařilo naplnit, mohla by charakteristika naší země za čtyři roky vypadat takto:

Česká republika je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

NATO

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější