Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve škole na Teplicku se masivně šířila nákaza. Nemělo se zastavit testování, říká hygienička

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hygienici zavřeli základní školu Za Chlumem v Bílině na Teplicku, kde se nekontrolovaně šířila nákaza covidem-19. Nakažených je dosud kolem šedesáti, šest set lidí skončilo v karanténě. Dva zaměstnanci školy zůstávají v nemocnici ve vážném stavu. „Vzniku ohniska se mohlo zabránit, pokud by se na školách testovalo a byla větší proočkovanost běžné populace,“ říká Eva Poláčková, hlavní epidemioložka hygienické stanice v Teplicích.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Jak je možné, že se nákaza ve škole šířila několik týdnů nepozorovaně?
  • Způsobila situaci nezodpovědnost rodičů?
  • Jak se covid-19 projevuje u dětí?

Proč hygiena zavřela školu v Bílině?

V průběhu minulého týdne jsme zjistili, že na základní škole v Bílině Za Chlumem došlo u jedné žákyně druhého stupně k výskytu covidu-19. Epidemiologickým šetřením bylo následující den zjištěno, že nemocných je daleko víc, jak z řad učitelů, tak žáků.

To bylo v době podzimních prázdnin a žáci nebyli přítomni ve škole. Dalším šetřením jsme zjistili, že nákaza postihla i první stupeň, proto 30. října krajská hygienická stanice rozhodla o uzavření celé školy.

Kolik zatím evidujete nakažených?

Ke včerejšku (1. listopadu, pozn. red.) jich bylo šedesát, ale zatím nám chybí výsledky poloviny školy, takže odhaduji, že to nakonec bude jistě víc, možná budeme atakovat stovku.

Asi šest set je v karanténě, dětí i dospělých. Dva zaměstnanci školy jsou s těžkým průběhem v nemocnici. Očkovaná paní učitelka je na standardním lůžku a neočkovaný asistent pedagoga,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější