Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nesmějte se lidem, kteří začínají surfovat po šedesátce. Možná budou mít zábavnější a delší život než vy, říká autor knihy o začátečnících

Novinář a spisovatel Tom Vanderbilt. Foto: archiv T. V.
Novinář a spisovatel Tom Vanderbilt. Foto: archiv T. V.

Mnoho lidí při pomyšlení na první hodinu zpěvu nebo jógy polije studený pot. Mají pocit, že jejich nešikovné pokusy spolužáci neustále sledují a jsou k smíchu. Spisovatel a novinář Tom Vanderbilt tvrdí, že tomu tak není. Nikdo si vás nevšímá a ostatní se cítí úplně stejně.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Jak mozek těží ze „začátečnictví“, ať už je vám osm, nebo osmdesát?
  • Proč se děti učí snadněji?
  • Proč by nás nemělo brzdit to, že jsme nebyli dětmi se zázračným talentem?
  • Proč je na kurzech pro začátečníky více žen než mužů?
  • Jak společnými začátky oživit romantiku v dlouhodobém vztahu?

Dospělí, kteří se začnou věnovat novému koníčku, si často vyslouží poznámky o krizi středního věku a o tom, že už nevědí, co se sebou. Je to běžné i v USA?

Je to běžné klišé, které mi kdysi možná také podvědomě bránilo v učení se novým věcem. Máme pro to výraz „nedělní malíř“. Jde o průměrného člověka, který chodí každou neděli malovat, ale nikdy v tom nebude vynikat. Proto se na něj mile, ale blahosklonně usmějeme a řekneme si: „Je dobře, že má takovou zábavu, ale já bych takhle svůj čas nezabíjel.“

Jak se přes to přenést?

Když lidé poprvé přijdou na lekci nebo trénink, mají obavy, že je budou všichni sledovat a hodnotit. Je to běžný psychologický jev, kterému se také říká „efekt reflektorů“. Jsme prostě přesvědčení, že naše první nejisté pokusy vzbuzují u ostatních mnohem větší pozornost, než tomu ve skutečnosti je. Například na surfařském soustředění vás nikdo nesleduje. Všichni se jen snaží přežít ve vlnách stejně jako vy.

Základem je tedy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura faktu

Rozhovory

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější