Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Benda má uklidnit napětí v pražské organizaci a posílit konzervativní směřování strany. „Není to návrat zlé ODS,“ říká

„Já nejsem stará zlá ODS, jsem konzervativec. Myslím, že konzervativní principy stále ve společnosti fungují,“ říká nový předseda pražské ODS Marek Benda. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Já nejsem stará zlá ODS, jsem konzervativec. Myslím, že konzervativní principy stále ve společnosti fungují,“ říká nový předseda pražské ODS Marek Benda. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Dlouholetý poslanec Marek Benda se v pondělí stal novým předsedou pražské organizace ODS. Jako od velkého podporovatele volební aliance Spolu se od něj očekává, že se dohodne s dalšími stranami koalice a vytvoří obdobnou formaci i na pražské úrovni. Zároveň by mohl ve straně uklidnit spory o to, které z křídel získá výhodné pozice do boje o primátorský post.

Bendovo zvolení do čela pražské organizace mohlo být pro veřejnost překvapením. Poslanec dostal oficiální nominaci pár dní před sněmem, navíc se v komunální politice nijak výrazně neangažoval, na rozdíl od zbylých kandidátů.

Pro Bendu výsledek volby překvapením nebyl, hlasy měl předjednané. Jak popsalo Deníku N několik zdrojů ze strany, měl domluvenou podporu od končícího předsedy Tomáše Portlíka i vlivných členů, třeba šéfa zastupitelů ODS v hlavním městě Zdeňka Zajíčka. „Nezastírám, že jsem byl ten, kdo s Markem vedl rozhovory, ale byla to společná úvaha širšího spektra lidí,“ vysvětluje Zajíček.

Tah Bendou byl přitom pro stranu nečekaný. Dlouhou dobu byli na pražského předsedu nominováni dva lidé ze současného vedení organizace. Portlík jako šéf a Jiří Zajac jako dosavadní místopředseda. Oba přitom spolu neměli úplně dobré vztahy.

„Jiří Zajac toužil být předsedou. A když se pere první místopředseda a předseda, není to dobré. Marek má navíc výhodu, že má blíže k vedení,“ říká k tomu Portlík. Ten povede příští rok volební štáb strany do komunálních voleb, zůstane mu tak silný hlas.

Portlík i Zajac zastupovali každý jedno z pomyslných křídel strany. První jmenovaný je spjatý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější