Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ostatky odbojářky Mašínové a dalších zůstávají zasypané v šachtách. Jedna z nejsmutnějších stránek naší historie, říká dcera

Zdena Mašínová dokázala svou neústupností získat známé odbojářské rodině zpět rodný statek generála Josefa Mašína v Lošanech. Teď usiluje o to, aby se lidé nedůstojně pohřbení v Praze-Ďáblicích dočkali posmrtně zadostiučinění. Foto: ČTK
Zdena Mašínová dokázala svou neústupností získat známé odbojářské rodině zpět rodný statek generála Josefa Mašína v Lošanech. Teď usiluje o to, aby se lidé nedůstojně pohřbení v Praze-Ďáblicích dočkali posmrtně zadostiučinění. Foto: ČTK

Ďáblický hřbitov zatím zůstává němým svědkem temné doby, kdy zde nalezly poslední spočinutí ostatky hrdinů odboje i lidí loajálních německým nacistům. Návrh Zdeny Mašínové ml. na vyzvednutí ostatků její matky a těl dalších obětí magistrát zamítl. Prozatím. Šéf koaliční TOP 09 Jiří Pospíšil to chce ještě řešit.

Zdena Mašínová starší byla obětí nacistické i komunistické perzekuce. Před několika dny jí stát přiznal osvědčení, že byla dle zákonné definice aktivní účastnicí třetího odboje. Za druhé světové války jí Němci zabili manžela, odbojovou legendu Josefa Mašína staršího. Její synové se v roce 1953 prostříleli do západního Berlína, ona sama ve vykonstruovaném procesu dostala 25 let. Těžce nemocná žena, které věznitelé odepřeli lékařskou péči, ve vězení v roce 1956 zemřela.

Přesto to zatím nestačí k tomu, aby se ostatky odbojářky, pohozené a zasypané nedůstojně v jedné z šachet ďáblického hřbitova, dočkaly důstojného uložení. Pražský magistrát nyní na žádost její dcery odpověděl, že by celková náprava místa byla příliš drahá – ale radní Milena Johnová, která má pohřebnictví na starosti, tvrdí, že pokud by se potvrdily informace o místě uložení ostatků Zdeny Mašínové st., diskusi o jejich vyzvednutí vést lze.

V rozhovoru pro Deník N Zdena Mašínová ml. vysvětluje, proč jí přijde vhodnější usilovat – i když je to složité – o celkovou nápravu místa, nikoliv individuální vyzvednutí ostatků její matky.

Máte k dispozici zamítavou odpověď od pražského magistrátu stran otázky, zda je možná exhumace ostatků vaší matky a jejich důstojné uložení. Magistrát tomu v tuto chvíli nakloněn není. Dali vám aspoň náznak, jak dále postupovat?

Nic bližšího tam není, zmiňují se o finanční otázce. Je to ale trochu složitější. U nás se zanedbalo to, co se původně dělalo v Polsku – exhumace obětí na pohřebištích. Snažila jsem se o to v 90. letech, ale bohužel nebyl zájem provést to i v Ďáblicích. Docílili jsme ale aspoň toho, že po exhumaci ostatků faráře Josefa Toufara se hřbitov stal národní kulturní památkou. Ostatně jeho exhumace byla až taková konspirativní, zdálo se mi to velmi necitlivé.

Snažila jste se vyzvednout ostatky vaší matky už dříve?

Původně jsme se snažili sehnat pozůstalé podle hřbitovních archivů. Jenomže jeden důležitý archiv v minulosti shořel. Zdálo se nám tehdy, na začátku 90. let, neetické otvírat tu šachtu, aniž bychom měli domluvu s dalšími pozůstalými. Vzhledem ke svému věku bych ale toto ráda měla v pořádku, máme rodinnou hrobku, kde by ostatky měly být uloženy. Byl to pokus udělat s tím pohřebištěm něco celkově, jsou tam nejméně stovky lidí…

Říkala jste, že se v dopisu z pražského magistrátu mluví o finanční stránce. Pokud to chápu dobře, radní Milena Johnová, která to má na starosti, říká, že drahé by bylo právě udělat něco s pohřebištěm jako celkem. Vy ale znáte přesně tu šachtu, kde leží ostatky vaší matky.

Já bych nerada, aby se to dělalo individuálně, ale aby to bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější