Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ťok: Světová dopravní konference v Praze blamáží neskončí. Uzavírky vidí odborníci všude

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Foto: ČTK / Jaroslav Ožana
Ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Za pět let se v Praze sejdou na velké konferenci o dopravě odborníci z celého světa, ohlásil ve čtvrtek s radostí ministr Dan Ťok (ANO). O den dříve dorazila méně radostná zpráva – v Praze je další most zralý na zbourání. Přesto je ministr přesvědčený, že dopravní konference ve městě, které se aktuálně potýká s řadou dopravních komplikací, problémy mít nebude.

Jak dlouho jste o pořádání světové dopravní konference PIARC usilovali?

Připravovali jsme to více než rok. Na každém jednání jsme s kolegy představovali Prahu jako místo, kde by bylo dobré konferenci udělat. Je to prestižní celosvětová konference a samozřejmě jsme lobbovali u ostatních členských států, aby ČR podpořily. Já sám jsem poslal spoustu dopisů, abychom uspěli.

Proč to pro vás vůbec bylo důležité?

Ukazuje to trošku i důležitost ČR, my jsme tam především reprezentovali Evropu. Další města byla Kuala Lumpur a Sydney. Chtěli jsme tuto akci dostat do Prahy a mít možnost pochlubit se tím, co děláme. Často jsme kritizovaní za to, že se tady nic neděje, já si myslím, že je to velmi nespravedlivý pohled a že by toto mohlo pomoci.

Sám jste naznačil, že čelíte kritice. Dopravní situace v Praze, momentálně s dalším uzavřeným mostem, nevypadá nejlíp, dálnici D1 zase přerušují uzavírky. Nebojíte se blamáže?

A proč by to měla být blamáž? Tomu moc nerozumím.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Praha

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější